Publicitate

Departamentul Educatiei american a deschis mai multe anchete pentru antisemitism sau islamofobie în interiorul unor universitati prestigioase în ale caror campusuri au avut loc reactii uneori violente la razboiul dintre Israel si miscarea islamista palestiniana Hamas, transmite AFP.
Universitatile Columbia, Cornell si Pennsylvania – trei institutii de învatamânt superior de elita din estul SUA – sunt vizate în mod special, a anuntat Departamentul Educatiei joi.

Sapte institutii, printre care un grup scolar din statul Kansas, sunt vizate în total în ceea ce constituie primul val al anchetelor de acest fel desfasurate de autoritatile americane din domeniul educatiei dupa începerea conflictului dintre Israel si Hamas.

Cinci anchete se refera la acuzatii de ”hartuire antisemita” si doua la cele de ”hartuire islamofoba”, a precizat Departamentul Educatiei american.

”Ura nu îsi are locul în scolile noastre, punct”, a declarata secretarul educatiei american, Miguel Cardona.

La finalul lunii octombrie, Casa Alba avertizase cu privire la ”cresterea alarmanta a incidentelor antisemite în scolile si campusurile universitare”, dupa lansarea atacului terorist de amploare al Hamas contra Israelului, pe 7 octombrie.

Campusurile universitare din SUA au devenit obiectul a numeroase polemici legate de conflictul Israel-Hamas, inclusiv campusul universitatii Harvard, unde un comunicat pro-palestinian semnat de asociatii studentesti a provocat indignarea unor politicieni.

La Universitatea Columbia, deja vizata de o ancheta, doua asociatii studentesti care au cerut o încetare a focului în Gaza au fost suspendate de universitate, fiind acuzate ca au lansat ”discursuri amenintatoare si intimidari”.

La universitatea Cornell, din nordul statului New York, cursurile au fost anulate pe 3 noiembrie pentru a permite calmarea situatiei în campus dupa inculparea de catre justitia federala a unui student care proferase în mediul online amenintari cu moartea contra colegilor evrei.

Si la Universitatea Pennsylvania mesaje antisemite au fost proiectate pe cladirile unui campus din Philadelphia saptamâna trecuta. ”Universitatea va continua sa combata cu vigilenta antisemitismul si orice forma de ura”, a adaugat conducerea universitatii.

Aceste anchete ale Departamentului Educatiei american, bazate pe legislatia antidiscriminare adoptata în timpul miscarii pentru drepturi civile din anii ’60, pot duce la taierea subventiilor federale primite de universitati, precum si la anchete penale. AGERPRES

 

Citește toată știrea

Israel-Hamas: Mai multe universităţi din SUA, vizate de anchete pentru antisemitism sau islamofobie
Publicitate