Oamenii de stiinta de la compania PorMedTec Tokyo apartinând Universitatii Meiji din Tokyo au creat pentru prima data în Japonia, alaturi de compania americana de biotehnologie eGenesis, porci modificati genetic pentru transplanturi de celule si organe la om, transmit EFE si Agerpres.
Echipa aflata în fruntea cercetarii în domeniul xenotransplantului – grefa cu un organ provenit de la un animal – au anuntat într-un comunicat emis marti nasterea, duminica, a trei purcei modificati genetic în vederea crearii de celule si organe pentru transplanturi la oameni.
Japonia se confrunta cu o penurie de donatori de organe, iar în ultimii ani „doar aproximativ 3- dintre persoanele care au solicitat un transplant au beneficiat de unul”, ceea ce „creste asteptarile cu privire la aplicarea clinica a xenotransplanturilor”, potrivit companiei.
„Speram sa folosim acest lucru ca o oportunitate de a lua în considerare provocarile transplanturilor de organe umane”, a declarat fondatorul PorMedTec, omul de stiinta Hiroshi Nagashima, citat în comunicat.
Cum au fost modificati genetic porcii de cercetatorii din Japonia
Porcii au fost clonati de la un alt exemplar dezvoltat de eGenesis care a avut zece gene modificate pentru reducerea riscului de respingere a organului de catre organismul unui beneficiar uman. PorMedTec a creat purceii prin tehnologia de transfer nuclear al celulelor somatice, responsabile de dezvoltarea tesuturilor si organelor fiintelor multicelulare, pentru a crea exemplare identice din punct de vedere genetic.
Ovulele fertilizate au fost transplantate în uterul unei mame surogat care a nascut cei trei purcei, prin cezariana. Dupa ce va fi confirmata dezvoltarea adecvata a exemplarelor modificate, acestea vor fi furnizate institutiilor medicale din Japonia pentru efectuarea de cercetari clinice.
Urmatorul pas pentru echipa de cercetatori va consta în începerea, în acest an, a cercetarilor asupra xenotransplanturilor de la porci la maimute, ca raspuns la deficitul de donatori de organe din Japonia.
„Odata cu nasterea unui exemplar clonat în Japonia, exista o speranta pentru aplicarea clinica în Japonia, în viitor”, a concluzionat PorMedTec în comunicat.
În prezent, în Japonia sunt înregistrate în jur de 16.000 de persoane care asteapta sa primeasca un organ, potrivit Retelei japoneze pentru transplant de organe, citata de agentia Kyodo.
Interventii de transplant de insule pancreatice de porc la pacientii umani cu diabet de tip 1 si un transplant temporar de rinichi de porc la un fat cu afectiuni renale grave sunt planificate în Japonia, astfel de proceduri nemaifiind efectuate pâna în prezent, noteaza Kyodo.