Publicitate

Pentru a-si putea pronunta verdictul într-un caz de braconaj, magistratii Curtii de Apel au trebuit sa studieze preturile pestelui proaspat pe piata ieseana. Unul dintre braconieri a contestat nu atât pedeapsa data de prima instanta, usoara de altminteri, cât valoarea daunelor civile datorate pagubitului, nici ea foarte însemnata.
În noaptea de 31 martie spre 1 aprilie a anului trecut, trei botosaneni au venit pe marginea unei balti din Deleni. Gheorghe Murariu, Petru Arpinte si Dumitru Arama au pescuit cu o plasa monofilament, interzisa în România, o cantitate estimata initial de 150 kg novac si caras. Au fost interceptati însa pe malul lacului de paznici si politie. Pentru moment, au reusit sa scape, dupa ce au bruscat un politist, dar au fost retinuti a doua zi si trimisi în judecata pentru furt calificat în circumstante agravante si ultraj. Arpinte a fost condamnat la 1 an si 3 luni de închisoare, pentru Arama, pedeapsa stabilita a fost de 9 luni de închisoare, iar în cazul lui Murariu, de un an de închisoare. În cazul tuturor, executarea pedepsei a fost suspendata, dar au primit si câte o amenda penala de 1.800 de lei. În plus, le-a fost imputata si valoarea pestelui capturat.

Plata daunelor materiale a reprezentat punctul central al dezbaterilor în cadrul apelului declarat de Arpinte împotriva sentintei Judecatoriei Hârlau. Acesta a contestat actiunea civila formulata de administratorul baltii, afirmând ca acesta nu demonstrase ca pestele îi apartinea si nici ca valoarea lui ar fi fost într-adevar aceea. Administratorul baltii solicitase plata a 108,5 kg de novac a 12 lei kilogramul si a 14,6 kilograme de caras a 15 lei kilogramul. Pentru a justifica acest pret, administratorul baltii prezentase detalii cu privire la pestii capturati de braconieri, de la anul în care a fost cumparat puietul, speciile carora le apartinea, pretul achitat, cât cântarea fiecare puiet, pâna la evolutia cresterii în greutate a pestilor. Ca urmare, magistratii Curtii de Apel nu au pus la îndoiala cine era proprietarul de drept al pestilor.

„Acele valori (de 12 lei/kg de novac, respectiv 15 lei/kg de caras) nu au fost contestate de inculpat nici în faza de urmarire penala si nici în faza de judecata în prima instanta, si nici nu sunt vadit disproportionate fata de preturile practicate în mod obisnuit în magazinele cu specific perscaresc. Astfel, la dosarul cauzei nu s-au administrat probe în contradovada din care sa rezulte ca pretul per kilogram al pestelui ar fi fost în realitate altul sau ca de fapt persoana vatamata nu ar fi suferit niciun prejudiciu deoarece ar fi dat drumul pestelui înapoi în iaz sau l-ar fi valorificat imediat dupa savârsirea faptelor”, au conchis judecatorii, care au decis respingerea apelului declarat de Arpinte. 

Citește toată știrea

Judecătorii ieşeni au consultat preţurile la caras şi novac pentru a judeca plângerea unui împricinat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate