Publicitate

Ancheta în cazul mortii mezzosopranei Maria Maxim Nicoara ar putea fi reluata de la zero. Magistratii Judecatoriei au dispus reluarea cercetarilor pentru omor, considerând ca procurorii nu au epuizat, în ancheta efectuata, toate ipotezele plauzibile. Unele probe nu ar fi fost luate în calcul, pista omorului fiind abandonata prea devreme. Daca decizia judecatorilor va fi aprobata de instanta superioara, sotul mezzosopranei ar putea ajunge sa fie judecat pentru omor, nu doar pentru lasarea fara ajutor a unei persoane aflate în dificultate. 
Diferenta este majora. În functie de circumstante, pedeapsa pentru omor poate ajunge la 25 de ani de detentie sau chiar închisoare pe viata. Lasarea fara ajutor se pedepseste cu maxim un an de închisoare sau cu o simpla amenda. În batalia juridica din jurul decesului mezzosopranei a mai intervenit însa un element. Sotul acesteia a înaintat o plângere penala împotriva medicilor si familiei Mariei Maxim, pentru abuz în serviciu si ucidere din culpa. „Se contesta faptul ca victima a fost tratata corespunzator dupa externare, ceea ce ar fi condus la deces”, a precizat prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lânga Tribunal, Ioanela Gâmbuta.

O vânataie de pe umarul stâng ar fi putut fi explicata prin comprimarea gâtului cu degetele

Mezzosoprana Maria Maxim Nicoara, solista a Operei Nationale iesene, a suferit în luna mai 2020 multiple leziuni cerebrale, toracice si vertebrale dupa ce ar fi cazut pe scarile din locuinta sa din Aroneanu. Evenimentul a fost anuntat la 112 de la 8 ore de la producerea sa. Solista a fost internata în coma, la spitalul de Neurochirurgie, iar apoi la cel de Recuperare. Dupa mai multe luni de internare, a fost externata, la cererea familiei. A decedat în decembrie 2020, fara sa-si fi revenit din comuna. Pianistul Codrin Nicoara, a afirmat ca sotia sa ar fi suferit un accident casnic, cazând pe scari dupa ce bause. Ipoteza a fost contestata de sora si rudele apropiate ale solistei, acestea sustinând ipoteza unui omor, sotul fiind cel care o împinsese pe scari.

Procurorii si-au început cercetarile sub aspectul savârsirii infractiunii de omor. Aceasta varianta a fost însa infirmata, dosarul trimis în instanta în aprilie anul trecut facând referire doar la lasarea fara ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Practic, anchetatorii sustineau ca nu exista suficiente probe pentru a sustine varianta omorului, dar lui Codrin Nicoara i se putea reprosa faptul ca nu-si ajutase sotia pe parcursul noptii, ci asteptase pâna dimineata pentru a apela la ajutorul medicilor. Clasarea cercetarilor pentru omor a fost contestata de familia Maxim, care a cerut reluarea cercetarilor.

În plângerea împotriva solutiei date de procurori, familia Maxim a semnalat mai multe contradictii din declaratiile lui Codrin Nicoara, dar si existenta unor probe neluate în calcul. Astfel, Nicoara ar fi avansat mai multe ore diferite la care ar fi avut loc accidentul. De asemenea, forma de spirala a scarii excludea o cadere continua de la etaj pâna la parter, lipsind totodata leziunie specifice care ar fi trebuit sa apara la genunchi, coate sau în zona fetei. Faptul ca victima ar fi fost gasita pe un covor, la o distanta de 70 cm de capatul treptelor, nu corespundea nici el unei caderi accidentale. Dimpotriva, daca victima ar fi fost împinsa, acest lucru ar fi explicat leziunile interne grave, ca si existenta unor leziuni în zona cefei, posibila în cazul unei lovituri din spate.

O vânataie de pe umarul stâng ar fi putut fi explicata prin comprimarea gâtului cu degetele, nefiind însa posibila în cazul unei caderi. Urmele de sânge de pe încaltamintea lui Nicoara l-ar fi plasat pe acesta lânga victima în momentul producerii leziunilor, fiind necesara o expertiza care sa stabileasca exact felul în care au aparut petele. Alte pete de natura organica, voma sau sânge, nu fusesera analizate deloc de catre anchetatori. Filmul prezentat de familie presupunea o agresiune fizica, urmata de împingerea Mariei Maxim pe scari.

Relatiile dintre cei doi soti ar fi fost tensionate, pentru ca barbatul ar fi avut o amanta în sat

Conform declaratiei data de Codrin Nicoara si consemnata la dosar, acesta se întâlnise acasa în ziua de 9 mai 2020 cu un prieten, bând fiecare câte 3-4 beri. Maria Maxim ar fi plecat la parintii sai, întorcându-se dupa ora 19.00, bine dispusa si spunând ca bause la parinti 2-3 pahare de vin. Cei doi soti ar mai fi baut împreuna câteva pahare, iar la 20.45 sotul s-ar fi retras în camera de la parter. A adormit, fiind trezit însa în jurul orei 23.00 de zgomotul caderii. Si-a gasit sotia la capatul scarilor, semi-inconstienta, plângându-se ca îi este rau si îi vine sa verse. A asezat-o pe patul din camera de la parter. Pe parcursul noptii, sotul i-ar fi schimbat în doua rânduri bluza cu care era îmbracata, întrucât vomita. Soprana era tot semi-inconstienta, plângându-se de starea de rau. Totusi, medicul de pe ambulanta a relatat ulterior ca sotul îi spusese ca Maria Nicoara intrase în coma la scurt timp dupa accident. În aceste conditii, ar fi fost imposibil ca ea sa-si revina pe timpul noptii. În jurul orei 4.30, Nicoara ar fi sesizat ca fata femeii se umflase. La ora 6.00, Nicoara si-ar fi sunat mama, medic, rugând-o sa vina pentru a vedea starea sotiei. Mama ar fi ajuns la casa din Aroneanu la 6.20. Telefonul la 112 a fost dat la 7.07, familia Maxim aratând ca nu s-a clarificat de ce, dupa ce mama lui Nicoara a constatat starea Mariei Maxim, au mai trecut 45 de minute pâna sa fie chemata ambulanta.

Fratele sopranei a povestit ca în toamna lui 2019 sora lui venise la el plânsa si prezentând vânatai pe coapse si în zona fetei, spunându-i ca sotul o batuse. Relatiile dintre cei doi soti ar fi fost tensionate, pentru ca barbatul ar fi avut o amanta în sat, care ramasese însarcinata. Ca urmare, Maria Maxim intentiona sa divorteze. Declaratii referitoare la tensiunile dintre soti si la violenta lui Codrin Nicoara au fost date si de alti apropiati ai mezzosopranei. „Judecatorul apreciaza ca cercetarea a fost efectuata în mod defectuos, întrucât în cauza nu s-a determinat natura urmelor biologice de pe perete, de pe scari, de pe obiectele de înbracaminte si de pe papucii marimea 42, respectiv daca este vorba despre voma, sânge sau alte substante. În ipoteza în care s-ar stabili ca aceste urme contin si sânge, ar trebui verificata directia de producere a urmelor de pe perete, pozitia victimei. Printr-o interpretare traseologica se pot determina pozitiile pe care le-a avut victima, pentru a se lamuri exact unde s-a aflat. În aceste conditii este cert ca trebuie lamurita situatia de fapt, demersurile efectuate fiind apreciate de judecator ca insuficiente”, au consemnat magistratii care au judecat plângerea împotriva clasarii acuzatiei de omor, acestia dispunând retrimiterea dosarului la procuror, pentru completarea urmaririi penale.

Plângerea înaintata de Nicoara presupune practic ca medicii si-au depasit atributiile

În aceste conditii, procesul desfasurat sub acuzatia de lasare fara ajutor a unei persoane aflate în dificultate nu mai putea continua. În urma cu doua saptamâni, magistratii Judecatoriei au decis si ei restituirea cauzei la procurori, nemaiavând ce judeca. „Ne aflam în situatia în care, cu privire la evenimentele petrecute la data de 9 mai 2020, pe de o parte, Parchetul de pe lânga Tribunalul Iasi a redeschis urmarirea penala ce vizeaza savârsirea infractiunilor de omor, respectiv complicitate la omor, iar pe de alta parte, Judecatoria Iasi ar trebui sa înceapa cercetarea judecatoreasca pentru savârsirea infractiunii de lasarea fara ajutor a unei persoane aflate în dificultate”, au argumentat magistratii. Decizia lor trebuie confirmata de Tribunal, pe rolul caruia dosarul a intrat joi. „Noi am formulat o contestatie, alta a fost depusa de Parchet. Exista aspecte procedurale, dar si de fond care trebuie analizate”, a comentat avocatul lui Codrin Nicoara, Andrei Marian Homeuca.

În paralel cu cercetarile pentru omor, procurorii vor avea de anchetat si posibilitatea ca decesul Mariei Maxim sa nu fie urmarea directa a incidentului din mai 2020, ci la aceasta sa fi contribuit si decizii ulterioare ale familiei. Sora Mariei Maxim a cerut si obtinut, în septembrie 2020, externarea sopranei, într-o perioada în care starea sanatatii sale parea sa se îmbunatateasca. Plângerea înaintata de Nicoara presupune practic ca medicii si-au depasit atributiile atunci când au dispus externarea, iar familia Maxim nu i-ar fi acordat sopranei îngrijirile necesare. Decesul ar fi survenit deci ca urmare a lipsei de îngrijiri, nu direct din cauza caderii pe scari. „Da, avem depusa o astfel de plângere. A fost înregistrata la Parchetul de pe lânga Tribunal, apoi directionata catre cel de pe lânga Judecatorie. În acest moment însa, nu putem comenta. Sunt aspecte tehnice complexe”, a spus Homeuca.

Citește toată știrea

Judecătorii întorc dosarul şi cer procurorilor să găsească criminalul în cazul morţii mezzosopranei Maria Maxim Nicoară
Publicitate