Publicitate

Justitia britanica a respins luni un recurs de ultim moment împotriva opririi îngrijirilor unui baiat, Archie Battersbee, în vârsta de 12 ani – considerat în stare de moarte cerebrala de care medici -, iar lupta parintilor sai prezinta un mare interes în Regatul Unit, relateaza AFP.
Archie Battersbee este mentinut în coma, într-un spital din Londra, din aprile. El este considerat de catre medici în moarte cerebrala, iar justitia britanica a autorizat spitalul, la jumatatea lui iulie, sa puna capat îngrijirilor care-l mentin în viata.

Parintii sai – sustinuti de catre o organizatie crestina – spun ca vor sa-i lase toate sansele posibile si ca au constatat semne de viata. Tratamentele urmau sa fie întrerupte luni, la ora 14.00, însa parinsii au sesizat, într-un recurs al ultimei sase, Comitetul ONU al Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, care a cerut vneri Guvernului britanic ”sa se abtina sa-i retraga lui Archie orice tratament de mentinere în viata” pe peroada în care-i studiaza dosarul.

Guvernul – care refuza sa se implice în acest caz – a transferat de urgenta aceasta cerere a ONU justitiei. Însa Curtea de Apel a refuzat luni sa amâne hotarârea peste ora 12.00, marti, oferind astfel o mica amânare pentru ca familia da formuleze alte recursuri.

”Sistemul sau, organele sale si inima sa sunt pe cale sa se stinga”, estimeaza judecatorul Andrew McFarlane. Avocatul parintilor, Edward Devereux, a estimat, înainte de pronuntarea hotarârii, ca o respingere a cererii Comitetului ONU – a carui Conventie a fost semnata si ratificata de catre Guvernul de la Londra în urma cu aproape 15 ani – ar constitui o ”încalcare flagranta si inacceptabila a dreptului interntaional”.

Însa tratatul ”nu face parte din legea Regatului Unit (…) si nu este potrivit ca aceasta Curte sa aplice un tratat international neîncorporat (în lege) în procesul sau decizional”, a subliniat judecatorul.

Archie Battersbee a fost gasit inconstient acasa, la 7 aprilie nu si-a mai recapatat cunostinta de atunci. Mama sa, Hollie Dance, spune ca el ar fi participat la o provocare online care consta în a-si tine respiratia pâna la lesin.

Ea considera ca oprirea îngrijirilor este o hotarâre de o ”cruzime extraordinara”. ”Archie are dreptul sa vada hotarârile cu privire la viata si la moartea sa (…) examinate de catre un organism international de aparare a drepturilor omului”, a declarat ea.

 

Citește toată știrea

Justiţia britanică respinge un recurs de ultim moment al părinţilor împotriva opririi îngrijirilor lui Archie Battersbee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate