Publicitate

Ucraina anunta luni ca a primit noi sisteme de lansatoare multiple de racheta din Statele Unite si din Germania, care-i consolideaza arsenalul artileriei cu raza lunga de actiune si care, afirma Kievul, schimba dinamica pe câmpul de lupta, relateaza AFP.
Patru noi lansatoare de tip HIMARS si un prim lot de MARS II germane au sosit în Ucraina, a anuntat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean al Apararii Oleksii Reznikov. El îi multumeste omoloagei sale germane Christine Lambrecht din partea artleristilor ucraineni, care-i ”saluta pe parenerii nostri germani”.

Reznikov se declara ”recunoscator”, dupa aceste ultime livrari de armament ale Statelor Unite, presedintelui american Joe Biden si omologului sau american Lloyd Austin, care au ”consolidat” armata americana. ”Am dovedit ca suntem operatori inteligenti ai acestor arme. Sunetul zborului HIMARS a devenit succesul major al acestei veri pe liniile frontului”, considera el.

MARS II furnizat de catre Germania este al trelea sistem sofisticat de lansare de rachete furnizat Ucrainei de catre aliatii sa occidentali, dupa HIMARS si MLRS M270. Statele Unite au livrat Ucrainei pâna în prezent 20 de sisteme de tip HIMARS, în cadrul unui program de ajutare a armatei ucrainene împotriva inbvaziei ruse.

Reznikov a cerut luna trecuta Washingtonului sa trimita sisteme suplimentare, argumentând ca acestea au fost folosite în distrugerea a 30 de posturi de cmandament si unor depozite rusesti de munitie. El estimeaza ca Ucraina are nevoie de cel putin 100 de sisteme de acest tip într-o contra-ofensiva eficienta împotriva armatei ruse.

Statele Unite au salutat o utilizare ”excelenta” a HIMARS de catre armata ucraineana. Însa Guvernul Biden a refuzat, pâna în prezent, sa livreze Ucainei lansatoare cu raza lunga de actiune care sa atinga Rusia, în pofida unor solicitari repetate ale Kievului de armament de acest tip.

 

 

 

Citește toată știrea

Kievul anunţă că a primit patru sisteme americane de tip HIMARS suplimentare şi un prim lot de MARS II germane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate