Publicitate

Un politician ucrainean prorus, Ilia Kiva, un fost deputat, în vârsta de 45 de ani, a fost gasit mort miercuri, în apropiere de Moscova, ”cu o rana la cap”, în districtul Odintovo, anunta autoritatile locale citate de agentiile ruse de presa, ”o operatiune speciala a SBU” revendicata de Kiev.
”Lichidarea principalului tradator, colaborator si propagandist Ilia Kiva a fost o operatiune speciala a SBU”, revendica o sursa din cadrul apararii ucrainene.

”El a fost ucis cu arme usoare”, precizeaza aceasta sursa.

Comitetul rus de ancheta a anuntat cu putin mai înainte de aceasta revendicare moartea unui reprezentant al ocupatiei intalat de catre Moscova, ucis în explozia unui ”dispozitiv neidentificat”, plasat într-o masina, la Lugansk, un oras ocupat în estul Ucrainei.

Oleg Popov, un fost deputat local, a murit, ”în urma detonarii unui dispozitiv neidentificat, într-o masina”, a anuntat Comitetul rus de ancheta, precizând ca circumstantele ,ortii acestuia sunt ”pe cale sa fie stabilite”.

Comitetul precizeaza ca Oleg Popov a fost ales în doua rânduri în ”parlamentul” separatist din Lugansk si a difuzat imagini în care apare o masina distrusa si carbonizata, înconjurat de anchetatori care munceau.

ATACURI REGULATE ÎN TERITORIILE ANEXATE

Publicatia locala Lug-info scrie ca Oleg Popov, în vârsta de 51 de ani, era un antreprenor care s-a alaturat separatistilor prorusi sustinuti de Moscova dupa începutul razboiului cu Kievul, în 2014.

El a condus un comitet însarcinat cu probleme de securitate si apatrare, potrivit acestei surse.

Atacuri uneori mortale au loc cu regularitate în cele patru teritorii ucrainene – Donetk, Lugans, Herson si Zaporojie – a caror anexare Moscova a revendicat-o în septembrie 2022, vizând reprezentanti ai ocupatiei ruse.

La începutul lui noiembrie, tot în regiunea Lugansk, Ucraina a revendicat asasinarea cu o masina-capcana a lui Mihail Filiponenko, un deputat si un fost oficial militar local de rang înalt.

Serviciile ruse de securiatte (FSB) acuza Kievul ca s-a aflat în spatele unei tentative de asasinat, în octombrie, în Crimeea anexata, a altui deputat ucrainean care a trecut de partea rusa, Oleg Tariov.

Moscova acuza Kievul ca se afla la originea mai multor asasinate sau tentative de asasinat pe teritoriul Rusiei, de la începutul invaziei Ucrainei, în februarie 2022.

Înaintea invaziei, în teritoriile aflate sub controlul separatistilor prorusi în regiunile Donetk si Lugansk (Donbas) au avut loc reglari de conturi sângeroase între separatisti.

Citește toată știrea

Kievul revendică asasinarea unui politician ucrainean prorus, Ilia Kiva, în apropiere de Moscova
Publicitate