Publicitate

Un general ucrainean de rang înalt a salutat luni recenta recucerire a doua sate din estul tarii spunând ca este un progres important, care a permis trupelor Kievului sa strapunga liniile rusesti din apropierea orasului devastat Bahmut, relateaza Reuters.
Însa generalul Oleksandr Sîrski, comandantul trupelor terestre ucrainene, a declarat ca luptele ramân grele în jurul celor doua sate, în timp ce Rusia încearca sa recupereze pozitiile pe care le-a pierdut. Moscova nu a recunoscut ca a pierdut controlul asupra niciunuia dintre cele doua sate.

Presedintele Volodimir Zelenski a anuntat duminica recucerirea localitatii Klisciivka de pe flancul sudic al Bahmutului, la doua zile dupa ce Kievul a declarat ca fortele sale au recâstigat controlul asupra localitatii vecine Andriivka. Ambele sate se afla pe un teren mai înalt decât Bahmutul.

„Aceste asezari, la prima vedere mici, erau elemente importante în linia defensiva a inamicului, care se întinde de la Bahmut la Horlivka”, a declarat Sîrski pe aplicatia de mesagerie Telegram, referindu-se la orasul aflat la aproximativ 40 km de Bahmut. „Ca urmare a actiunilor de succes ale trupelor noastre, linia de aparare a inamicului – pe care acesta a încercat sa o închida prin aruncarea în lupta a tuturor rezervelor disponibile – a fost strapunsa”, a anuntat generalul Sîrski.

Purtatorul de cuvânt al armatei Ilia Evlas a subliniat, la rândul sau, importanta tactica a satului Klisciivka, spunând la televiziune ca recucerirea acestuia a expus flancul sudic al Bahmutului si a fost „o trambulina favorabila pentru a continua avansarea”.

Rusia, care si-a început invazia pe scara larga a Ucrainei în februarie 2022, controleaza în continuare întinderi vaste de teritoriu ucrainean în est si sud. Ucraina a lansat o contraofensiva la începutul lunii iunie pentru a încerca sa recupereze teritoriul pierdut si a raportat progrese lente, dar constante împotriva pozitiilor rusesti fortificate, recucerind o serie de sate, dar nicio asezare majora. Zelenski si alti oficiali au respins criticile occidentale potrivit carora ofensiva este prea lenta si este împiedicata de erori strategice.

Ministrul adjunct al apararii, Hanna Maliar, declarase luni ca fortele ucrainene au recucerit 51 de km patrati în apropiere de Bahmut de la începutul contraofensivei. De asemenea, Ucraina a recâstigat peste 260 km patrati de teren în sud în timpul contraofensivei, a mai spus ea.

Maliar a fost unul dintre cei sase ministri adjuncti ai apararii a caror demitere a fost anuntata mai târziu, luni, ca parte a unei remanieri în ministerul care acum se afla sub conducerea unui nou ministru, Rustem Umerov.

MIZA BAHMUT

Orasul Bahmut, cucerit de mercenarii Wagner la 20 mai, a fost de atunci încercuit cu rabdare de armata ucraineana. Miza este atât simbolica – recucerirea ultimei victorii notabile rusesti – cât si tactica – avansarea pe un front dificil în cadrul contraofensivei.

Pentru Ucraina, obiectivul este, de asemenea, de a „bloca” armata rusa în jurul orasului, cu alte cuvinte de a o forta sa lupte acolo si sa nu desfasoare întariri pe alte fronturi. „Ucrainenii avanseaza într-un ritm lent, dar constant în Bahmut”, spune Thibault Fouillet, director stiintific al Institutului pentru Studii Strategice si de Aparare (IESD) din Franta, citat de Le Figaro. Pentru Kiev, provocarea este de a recuceri suficiente pozitii pentru a asedia orasul, fara prea multe pierderi si, prin urmare, evitând lupta urbana. „Pierderile sunt moderate în comparatie cu alte fronturi, iar câstigurile sunt operationale. Provocarea pentru Ucraina nu este de a face un Bahmut în sens invers, recurgând la lupta urbana”, adauga Thibault Fouillet.

La fel ca la Herson anul trecut, Ucraina cauta un „efect de antrenare”. Bombardând pozitiile inamice cu suficienta intensitate si împiedicându-le sa se regrupeze, scopul este de a demoraliza inamicul si de a-l încuraja sa se retraga fara a angaja prea multe rezerve. În iunie anul trecut, Ucraina a oprit ofensiva Wagner la periferia orasului, chiar în momentul în care mercenarii încercau sa ocupe Ceasiv Iar, un deal de pe care artileria ucraineana bombarda Bahmout. De atunci, i-a împins cu rabdare înapoi spre Klisciivka.

Acum, armata ucraineana spera sa „recupereze pozitiile pierdute” si se pregateste sa reia atacurile mai la nord, în zona Kupiansk si Lîman.

De partea ucraineana, contraofensiva nu se limiteaza la Bahmut. Mai la vest, la 28 august, fortele Kievului au strapuns liniile rusesti la Robotîne, un sat la sud de Orihiv, în regiunea centrala Zaporojie. „Capturarea Robotîne este atât o noua etapa, cât si o continuare a dinamicii ucrainene. Ucraina a strapuns primele linii de aparare si conteaza pe un efect de antrenare pentru a strapunge si mai mult. Aceasta strapungere va depinde în primul rând de capacitatea Rusiei de a-si apara a doua linie de aparare. Vom avea un indiciu în acest sens de îndata ce vor începe primele lupte”, explica Thibault Fouillet.

Kievul, pe de alta parte, se confrunta cu doua obstacole majore. De-a lungul iernii, Kremlinul a construit o lunga zona de fortificatii, cu pâna la cinci linii de aparare pe alocuri, de-a lungul liniei de contact de 1.000 de kilometri. Iar rasputita, perioada din an în care ploaia transforma pamântul în noroi, va sosi în octombrie, ceea ce va îngreuna înaintarea blindatelor.

Citește toată știrea

Kievul susţine că a străpuns linia de apărare rusă în apropiere de Bahmut, după recucerirea a două sate
Publicitate