Publicitate

Presedintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate în rândul românilor, urmat de Gabriela Firea, iar pe locul al treilea se afla Diana Sosoaca, înaintea lui Mircea Geoana, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciuca, George Simion si Laura Codruta Kovesi, releva datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Conform directorului INSCOP Research Remus Stefureac. notorietatea Dianei Sosoaca arata capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale, el precizând însa ca o notorietate ridicata nu înseamna automat si un nivel de încredere mare.
Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 99.2- dintre respondenti declarând ca au auzit de el.  Seful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94-, Diana Sosoaca cu 93.5-, Mircea Geoana cu 93.3- si Marcel Ciolacu cu 92.5-.

87.7- dintre cei intervievati spun ca au auzit de liderul liberal Nicolae Ciuca, 84.9- de liderul AUR George Simion si 80.7- de fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu beneficiaza de o notorietate de 72.9-, în timp ce Ministrul Afacerilor Interne Catalin Predoiu de 55.7-.

Mai putin de jumatate dintre respondenti (41.1-) declara ca au auzit de Elena Lasconi la momentul culegerii datelor, respectiv înaintea scandalului provocat de afirmatia sa privind votul la referendumul privind familia traditionala.

”Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant pentru evaluarea capacitatii unui lider politic de a candida în alegeri. Clasarea presedintelui Klaus Iohannis pe primul loc, cu 99- dintre respondenti care declara ca au auzit de presedintele României nu este o surpriza. Nici plasarea pe locul doi a Gabrielei Firea, fostul primar general si o personalitate activa în spatiul public în ultimii douazeci si cinci de ani nu surprinde. Pe de alta parte, faptul ca 93.5- dintre respondeti declara ca au auzit de Diana Sosoaca arata capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale. O notorietate ridicata nu înseamna însa automat si un nivel de încredere mare. Pe de alta parte, o norietate medie sau mica, dincolo de dezavantajul implicit, ofera si oportunitatea construirii favorabilitatii pe termen lung”, afirma Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a României, cu vârsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3 -, la un grad de încredere de 95-.

Citește toată știrea

Klaus Iohannis, politicianul cu cea mai mare notorietate. El este urmat de Firea, Şoşoacă, Geoană, Ciolacu, Ciucă, Simion şi Kovesi
Publicitate