Publicitate

Kremlinul a declarat luni ca un articol al cotidianului The Washington Post potrivit caruia un ofiter al armatei ucrainene a coordonat atacul asupra conductelor rusesti Nord Stream este deosebit de alarmant, având în vedere ca sursele publicatiei mai spun ca presedintele Ucrainei nu a stiut nimic despre aceasta operatiune, relateaza Reuters.
Nimeni nu si-a asumat responsabilitatea pentru exploziile din 2022 septembrie, care au avut loc în largul insulei daneze Bornholm si au avariat trei din cele patru conducte ale sistemului care livreaza gaz rusesc în Europa.

The Washington Post a relatat ca Roman Cervinski, un ofiter militar ucrainean de rang înalt cu legaturi profunde cu serviciile de informatii ucrainene, a fost coordonatorul atacului. Publicatia citeaza totododata persoane neidentificate, care erau la curent cu operatiunea si care au declarat ca presedintele Volodimir Zelenski a fost tinut în afara operatiunii. Chervinski a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang înalt care, în cele din urma, raportau comandantului-sef, generalul Valeri Zalujni, a precizat The Washington Post.

„Urme ale Ucrainei în acest sabotaj, acest act terorist, apar din ce în ce mai des în rapoarte, investigatii si relatari din mass-media”, a comentat luni purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Acest articol spune ca este posibil ca presedintele Zelenski sa nu fi fost la curent cu astfel de actiuni ale subordonatilor sai din agentiile de securitate. Este un semnal foarte alarmant nu numai pentru noi, ci si pentru tarile din Occidentul colectiv”, a punctat Peskov. „Daca regimul de la Kiev nu mai controleaza situatia din propria tara, atunci acest lucru este alarmant si trebuie, de asemenea, luat în considerare”, a adaugat el.

O scadere brusca a presiunii în conductele de sub Marea Baltica a fost înregistrata pe 26 septembrie 2022, iar seismologii au detectat explozii, ceea ce a declansat un val de speculatii cu privire la cine a sabotat proiectul de miliarde de dolari care transporta gazul rusesc catre Germania.  Unii oficiali americani si europeni au sugerat initial, fara dovezi, ca Rusia si-ar fi aruncat în aer propriile conducte, afirmatie respinsa de presedintele Vladimir Putin ca fiind o „idiotenie”. Rusia a afirmat în repetate rânduri, fara a furniza dovezi, ca Occidentul se afla în spatele exploziilor de la Nord Stream – în special Statele Unite si Marea Britanie, care neaga ambele implicarea.

The New York Times si The Washington Post au relatat ca Ucraina – care a negat în mod repetat implicarea – a fost în spatele atacului. Jurnalistul de investigatie Seymour Hersh a relatat ca scafandri ai marinei americane au distrus conductele, informatii respinse de Washington. Într-o postare pe blog, Hersh a declarat ca planul a fost pus la cale în 2021 la cele mai înalte niveluri din Statele Unite. Casa Alba a declarat ca articolul este „complet fals si complet fictiv”.

Citește toată știrea

Kremlinul comentează articolul despre sabotarea Nord Stream de către ucraineni: Este alarmant că Zelenski nu a ştiut
Publicitate