Vinerea trecuta, în Copou, s-a disputat partida dintre Politehnica Iasi si Farul Constanta din etapa a XVIII-a a Ligii I de fotbal.
Dincolo de duelul de pe teren, meciul a oferit si o confruntare între doua viziuni diferite asupra respectarii celor care au trudit pentru a face din Poli si Farul doua nume respectate în România. Asta chiar daca niciuna dintre cele doua echipe nu a obtinut vreun trofeu în perioada în care au existat în formula lor de baza: 1945 – 2010, în primul caz, 1920-2016, în al doilea.
Reactiile iesenilor si constantenilor dupa cele doua falimente au fost însa total diferite.
Iesenii nu au miscat un deget pentru a scapa de eticheta Tricolorul Breaza. Ba o si accepta!
Artificiul facut în 2010 prin care Politehnica a scapat de o datorie de trei milioane de euro si a jucat în acelasi esalon, secund, în care avea dreptul sa se înscrie, a fost facut cu un pret moral ridicat: neînscrierea în campionat si, apoi, falimentul gruparii de traditie, coroborata cu ungerea Tricolorului Breaza drept noua Poli. În paralel, era conceput si un plan de recuperare a marcii si palmaresului adevaratei Politehnica. Au trecut însa 13 ani si acest lucru nu s-a întâmplat!
Mai mult, în toata aceasta perioada a fost nevoie sa vina un baimarean, Horia Sabo, pentru ca ultima legatura cu Poli 1945, frumoasa sigla cu cei doi armasari, sa reapara pe pieptul jucatorilor ieseni. Asta pâna în vara, când conducerea actuala a comis o grava eroare, înlocuind blazonul apreciat cu unul contestat aprig de ultrasi si ironizat în mai toate catunele tarii. Si mai grav e ca, inexplicabil, vechea emblema, închiriata de actuala echipa, e tinuta la sertar, preferându-se, în continuare, afisarea neinspiratei sigle lansata în vara!
În acest timp, lichidatorul Politehnica SA a pus pe masa marca si palmaresul clubului de traditie, însa nimeni nu a facut nici cel mai mic gest de a-l prelua si de a onora memoria celor care au scris istorie în Copou.
Mai mult, multumindu-se cu prezentul si nepretuind deloc trecutul, au aparut voci care spun ca le ajunge ca Iasul este acum în prima liga si nu dau doi bani pe legendele Copoului sau valori precum suflet, traditie, amintiri. Desuete pentru unii în vremurile actuale…
Marica a dat circa 50 000 de euro, iar Hagi si-a donat „copilul”, Viitorul, pentru a renaste Farul!
Dinspre Dobrogea vine însa o usturatoare palma data de Gica Hagi celor care gândesc asa cum am amintit.
„Regele” si-a donat chiar „copilul”, Viitorul Constanta, un copil plin de titluri fata de saracul „bunic” Farul, pentru a salva brandul de traditie al constantenilor.
Despre ce este vorba?
În vara lui 2016, dupa falimentul clubului dobrogean, care se apropia de vârsta de 100 de ani, suporterii Farului au înscris o alta echipa, în Liga a IV-a. Noua structura a ajuns în Liga a II-a în doi ani, unde s-a împotmolit. În 2018, fara a avea vreodata vreo legatura cu Constanta, Ciprian Marica a cumparat marca Farul, cu aproape 50 000 de euro, si a dat-o noului club, pe care l-a preluat. Acesta nu a reusit însa sa-si recapete gloria, fiind o echipa modesta în esalonul secund.
În 2021 însa, Hagi a acceptat sa renunte la numele clubului pe care-l crescuse de la zero, Viitorul, nascut în 2009, si sa-l treaca sub umbrela Farul, caruia i-a adus, în acest an, primul trofeu din istorie! În plus, în vitrina clubului constantean au mai aparut si alte trei trofee, obtinute de Viitorul, un titlu de campioana (2017), o Cupa a României (2019) si o Supercupa a României (2019).
Asadar, doua orase mari ale României, doua cluburi asemanatoare ca trecut, doua moduri diferite de a gândi…