Publicitate

Ministerul Sanatatii vrea sa modifice legea prin care se stabileste functionarea asistentei medicale oferite în cadrul centrelor de permanenta. Actiunea vine în contextul în care medicii s-au plâns de multi ani, inclusiv la nivelul municipiului Iasi, de faptul ca aceste centre nu sunt utilizate la potentialul maxim, oamenii nu apeleaza la ele pentru probleme minore si aglomereaza Unitatile de Primire a Urgentelor. 
Conform documentului aflat în dezbatere publica, centrele trebuie sa aiba minimum sapte posturi de medic si cinci de asistent medical, fiind stabilite inclusiv o serie de criterii de înfiintare si desfiintare a acestora. Spre exemplu, în mediul rural un centru de permanenta poate fi înfiintat daca exista o populatie de minimum 5.000 de locuitori, daca exista un flux de pacienti estimat de DSP-uri mai mare de 200 de persoane pe luna. Aceste criterii pot fi date uitarii daca sunt localitati rurale greu accesibile, unde serviciile medicale nu pot fi furnizate decât pentru locuitorii respectivi. În ceea ce priveste mediul urban, un astfel de centru se organizeaza doar daca poate deservi macar 25.000 de locuitori si daca fluxul estimat este mai mare de 300 de persoane pe luna.

Centrele se desfiinteaza daca nu sunt îndeplinite aceste criterii si daca medicii care lucrau în acestea nu mai pot asigura continuarea asistentei medicale. 

Citește toată știrea

Legea de funcţionare a centrelor de permanenţă va fi modificată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate