Publicitate

Va fi Politehnica Iasi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scena?
Politehnica Iasi desfasoara astazi, la Galati, primul meci al noului sezon de liga secunda în care îsi clameaza, sus si tare, ambitiile de promovare. Chiar daca îsi face debutul pe terenul urmasei unei foste campioane, Otelul, cu o fosta mare speranta tehnica pe banca, Dorinel Munteanu, aflat în plina cursa de a-si recupera propriile slabiciuni omenesti care l-au tras în neant, cu forta cvasigravitationala. Declarativ, formatia galateana se arata serios cocotata pe fapte mari. Pe hârtie, formatia lui Dorinel prezentata inclusiv de „Ziarul de Iasi” ca probabila, arata doar un portar, Dur-Bozoanca, trecut pe la „U” Cluj si Farul, un Gorovei încercat si prin Copou, si un Cîrjan pe post de fost atacant de viitor. Pe bara mai sunt câtiva campioni din 2011, Neagu sau Sârghi, unii spun si despre Silviu Ilie aflat pe lista de asteptare si… cam atât. Sigur, sunt si alti anonimi cu talent, unii adusi pe fonduri sid-explozive, altii de pepiniera, dar pâna la slefuirea unui nucleu de remarcat mai va, si se întâmpla ca meciul cu Poli este primul din noul campionat. Daca as fi galatean contaminat de Otelul, as fi preferat un meci de debut pe teren strain, în care dunarenii sa n-aiba ce pierde si sa poata surprinde. Nu e cazul, Otelul debuteaza cu sansa a doua.

Însa, pentru un spectator neutru care va încerca sa se uite astazi la meciul de la Galati, Politehnica lui Claudiu Niculescu ce spune? O leaca mai mult decât nimic, adica decât Otelul. Folosind tot „probabilele” din „Ziarul de Iasi”, Francisc Cristea este singurul jucator din vechiul schelet al lui Costel Enache (mai este pe banca redutabilul Plohotniuk), Razvan Tincu este un vajnic fundas revenit în Copou si doar Vasvari, Martac sau polonezul Tomczyk sunt nume demne de retinut din statele primului esalon. În rest, alde Lica, Bujor, ori strainii Hunte si Karancianakov sunt simple nume si atât. Asteptate sa confirme.

Diferenta între nord-moldoveni si sud-moldoveni nu rezida doar în cea dintre – de pilda – pascaneanul Gorovei si salajanul Vasvari, ci în modul de pregatire a sezonului. Am mai spus, pentru prima data în ultimii „n” ani, Politehnica a pregatit serios si la timp un nou sezon. Iesenii n-au mai plecat în cantonament de lux în laudata Antalya, ci s-au dus mai pe-aproape, dar cu un lot cam în proportie de 80- conturat, iar jocurile de verificare, indiferent de rezultate (4-0 cu TSKA sau 1-1 cu Miroslava) si-au îndeplinit rolul de a omogeniza o trupa complet înnoita. Adaugam interesul sporit pentru echipa al administratiei locale, banii veniti la timp si aducerea unui tehnician cu ambitii tineresti, care doreste ca Iasul sa nu se mai faca de râs pe la Miercurea Ciuc sau Selimbar.

Pentru ca s-a cam terminat sticla de sirop, trebuie sa precizam ca drumul nu va fi usor. Dinamo, marea favorita a promovarii în ochii specialistilor din Bucale, a pornit deja cu o victorie împleticita în fata uneia dintre cele mai slabe echipe ale L2, iar CSA Steaua (sau TSKA Buharest cum îmi place s-o denumesc) n-a facut niciun pas pâna la începerea campionatului pentru clarificarea statului juridic, desi Razvan Burleanu, boss-ul FRF i-a aratat calea cu degetul. Se pare ca, printre bosii înstelati de la MapN, interesul pentru noua Stea este nul, deoarece nu exista dureri de cap pentru a se lega cu comprese. Daca nu intervine pe cai oculte, Vasile „Nustiucum” un fel de Richelieu al fotbalului românesc, CSAS nu va promova nici acum. Totusi, echipa lui Oprita nu este usor de biruit, iar situatia fluida de la Dinamo, poate duce la orice, în plus sau în minus. Daca Slobozia lui Costel Enache sau Concordia sunt adversare cu veleitati putine, un pic de atentie merita Csikszereda si Brasovul lui Dan Alexa, care s-au remarcat si prin transferuri reusite si prin campanii de pregatire asisderea.

În aceste conditii, nu s-ar putea zice ca Poli este condamnata sa promoveze, tocmai pentru a nu pune presiuni inutile. Poate ca unii ar spune ca de-abia acum este sezonul de pregatire pentru marea promovare din anul bisect 2024, conform traditiei, dar toate premisele contrazic aceasta afirmatie. Chiar daca în opinia multora, sezonul 2021-2022 a fost unul pierdut, campionatul care deja a început, trebuie sa arate fata de Liga I a Politehnicii. Daca va reusi sau nu promovarea, depinde de mai multi factori, dar trebuie sa fie limpede ca trebuie sa se încerce!

Citește toată știrea

Liga a doua, la restart

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate