Publicitate

Lira sterlina a scazut vineri în raport cu dolarul, în conditiile în care anunturile bugetare ale noului guvern britanic Liz Truss au îngrijorat investitorii cu privire la sanatatea finantelor statului, pe fondul semnelor tot mai mari de recesiune în Marea Britanie, scrie AFP.
Fata de un dolar care beneficiaza de rezistenta economiei americane si de statutul sau de moneda de refugiu, lira sterlina s-a scufundat cu 2-, pâna la 1,1042 dolari, un nivel care nu a mai fost atins din 1985, si s-a apropiat rapid de minimul istoric.

Guvernul britanic a prezentat vineri cel mai radical pachet de reduceri de taxe din ultima jumatate de secol, diminuând povara fiscala atât pentru angajati cât si pentru companii, relateaza Reuters.

Ministrul de Finante, Kwasi Kwarteng, a reafirmat obiectivul premierului Liz Truss de a dubla ritmul de crestere economica anuala al Marii Britanii, pâna la 2,5-, si pentru prima data, a avansat o cifra cu privire la planurile de cheltuieli ale noului premier.

Printre masurile anuntate vineri se numara reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45- pâna la 40-.

Astfel, începând din luna aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câstiga mai mult de 150.000 de lire sterline pe an nu vor mai plati o cota maxima de 45- ci o cota de impozit de 40- care se aplica celor cu câstiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an.

Citește toată știrea

Lira sterlină pierde 2% și amenință să coboare sub 1,10 dolari
Publicitate