Publicitate

Autoritatile locale si judetene vor dezbate astazi bugetele pe anul în curs. Ambele situatii sunt problematice din punct de vedere politic: la Consiliul Judetean (CJ) nu exista siguranta aprobarii bugetului, iar, la Consiliul Local (CL), totul depinde de alegerea celui de-al doilea viceprimar.

Sedinta CJ poate fi urmarita mai jos:

UPDATE ORA 10:15

Sedinta extraordinara a CJ în care punctul principal – primul, de altfel, pe ordinea de zi (proiectul de buget) – a început cu interventia consilierului PSD Mircea Manolache, care l-a întrebat pe presedintele Costel Alexe la ce buget s-a referit ca e cel mai mare: „al CJ sau al familiei Alexe?” 
Costel Alexe nu l-a întrerupt decât ca sa îl atentioneze ca sedinta nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de minute.

Text initial:

Primaria si CJ au un buget cumulat de aproape 4,5 miliarde de lei, în conditiile în care doar o treime reprezinta cheltuieli de investitii. PSD a criticat dur ambele bugete, în timp ce sefii USR sustin ca alesii acestui partid, de asemenea, nu vor da aviz favorabil. În centrul atentiei ramân consilierii PMP: cu trei reprezentanti la judet si doi la municipiu, PMP, partid dezbinat în doua tabere, joaca un rol cheie în aprobarea sau respingerea bugetelor. Nu este exclusa si o alta ipoteza de lucru: la judet, bugetul sa ajunga sa fie aprobat cu aportul unui consilier PSD, care se afla în conflict cu filiala.

Va fi ales Razvan Timofciuc viceprimar?

Liberalii au esuat în doua rânduri sa-l înscauneze viceprimar pe Razvan Timofciuc (exclus din USR), desi au batut palma cu acesta înca din luna noiembrie 2023. În decembrie, PMP a cerut o amânare, iar, în ianuarie, un „act de indisciplina” a unui liberal, dupa cum a catalogat situatia primarul Mihai Chirca, a determinat o noua amânare a votului. Astazi, proiectul de alegere a viceprimarului figureaza pe ordinea de zi a sedintei CL înainte de dezbaterea bugetului. Un nou viceprimar trebuie desemnat prin vot secret, iar cel putin 14 consilieri trebuie sa agreeze propunerea: PNL are 11 consilieri, PMP 2, iar, cu votul lui Timofciuc (legea îi permite sa voteze), teoretic, viceprimarul poate fi ales.

Liderii politici cu care ZDI a discutat în weekend spun ca nu ar trebui sa fie probleme în desemnarea lui Razvan Timofciuc, dar, în acelasi timp, nu sunt excluse noi surprize. Cert este ca, daca Timofciuc va fi desemnat viceprimar, atunci votul pe buget devine o formalitate, în conditiile în care toti consilierii noii majoritati (PNL-PMP-Timofciuc) vor fi prezenti la vot: pentru aprobarea bugetului sunt necesare tot 14 voturi.

Bugetul municipiului ajunge la circa 2,5 miliarde de lei. Aproape un miliard din aceasta suma este dedicat investitiilor, iar cea mai importanta sursa de finantare este PNRR. La capitolul investitii noi, Primaria Iasi este restanta, în general fiind vorba despre proiecte vehiculate si în alti ani.

Printre cele mai importante investitii ale municipalitatii se numara modernizarea transportului public (achizitia de tramvaie si autobuze, construirea depoului si altele), reabilitarea de scoli, modernizarea infrastructurii rutiere (în special zona Bucium), construirea de blocuri sociale (Gradinari) si finalizarea proiectelor începute în anii trecuti (proiecte europene, parcul din fata Teatrului National etc.).

Bugetul de la judet, aprobat cu aportul unui consilier PSD?

De la alegerile din 2020, la CJ a functionat o majoritate cu 21 de voturi: 18 consilieri ai PNL (inclusiv seful CJ Costel Alexe, care are drept de vot) si 3 consilieri ai PMP. Ceilalti consilieri, 16 la numar, au fost în opozitie: 10 consilieri ai PSD si 6 ai USR. Pentru aprobarea bugetului judetului sunt necesare 19 voturi.

Surse ZDI spun ca unul dintre consilierii PNL (Marius Minea) nu îsi va exercita dreptul la vot întrucât ar interveni o situatie de incompatibilitate, el fiind angajat la ApaVital. Minea a confirmat ieri telefonic acest lucru. Astfel, la PNL ramân doar 17 voturi disponibile.

În ecuatie intervin cei trei consilieri PMP, partid care este împartit în doua tabere: una pe filiera lui Cristian Diaconescu, care sustine alianta cu PNL, iar cealalta pe filiera lui Eugen Tomac, partizani ai aliantei cu USR si FD. Surse ZDI spun ca liberalii se pot baza doar pe doua dintre cele trei voturi ale PMP (Adrian Acostoaie si Radu Ursanu), în timp ce al treilea consilier PMP (Marian Uscatu) ar fi anuntat deja ca nu voteaza bugetul. Chiar si cu doua voturi de la PMP, liberalii tot ar fi putut aproba hotarârea, însa intervine o alta situatie: surse ZDI spun ca Radu Ursanu nu va participa la sedinta, el fiind în concediu.

Astfel, liberalii se pot baza efectiv doar pe 18 voturi, lipsindu-le un singur vot, similar cu situatia de la Consiliul Local. Surpriza în acest caz ar putea veni de la PSD: surse ZDI spun ca liberalii ar fi abordat-o pe Lacramioara Ursu, consiliera social-democrata aflata în proces de excludere din partid. Astfel, aprobarea bugetului la CJ ar putea veni cu aportul acestei consiliere care sa asigure „votul de aur”.

CJ propune pentru anul în curs un buget general de circa 2 miliarde de lei, dintre care doar 530 milioane lei reprezinta cheltuieli de investitii. Infrastructura rutiera, cea scolara si sistemul de sanatate reprezinta investitiile cu cea mai mare pondere în bugetul de dezvoltare.

PSD si USR anunta ca nu vor vota bugetele

Liderii PSD Iasi au sustinut ieri o conferinta în care au criticat dur bugetele propuse la judet si municipiu. Bogdan Cojocaru, presedinte PSD Iasi, si Bogdan Balaniscu, presedinte al organizatiei municipale a PSD Iasi, au sustinut ca bugetele nu au viziune si „sunt de stagnare, nu de dezvoltare”.

În cazul bugetului judetului, Cojocaru a acuzat alocari disproportionate ale fondurilor, lipsa investitiilor de anvergura si o agenda de proiecte care, în fapt, reprezinta initiative care au fost începute de administratii precedente. „Nici macar în ultimul an de mandat, penelistul Costel Alexe nu propune un buget al dezvoltarii judetului”, a comentat Bogdan Cojocaru, el urmând a fi desemnat candidatul PSD pentru sefia CJ Iasi.

De cealalta parte, Bogdan Balaniscu, candidat PSD la Primarie, a sustinut ca bugetul municipiului este unul al „improvizatiei si machetelor”, fara o viziune clara. „Sunt aceleasi proiecte, rostogolite an de an. Un proiect de buget facut pe genunchi fara a fi pus în concordanta cu realitatile din Iasi”, a spus Balaniscu.

Ambii lideri au confirmat ca votul consilierilor PSD, atât la CL, cât si la CJ, va fi unul negativ. În schimb, exceptia ar putea fi, asa cum au precizat surse ZDI, consilierul judetean PSD aflat în proces de excludere din partid.

„USR nu sustine si nu va sustine un buget care dauneaza judetului Iasi. Noi suntem pro-dezvoltare transparenta si echitabila. În calitate de presedinte al filialei, am transmis colegilor sa procedeze ca atare – sa faca ce le dicteaza constiinta si toti, la unison, si la judet, si la municipiu, mi-au transmis ca nu vor vota bugetul din cauza problemele pe care le au proiectele”, a comentat, la rândul lui, liderul USR Iasi, Stefan Tanasa. 

Citește toată știrea

LIVE Zi lungă, astăzi, în adminstraţie: Chirica şi Alexe caută „votul de aur” pentru aprobarea bugetelor
Publicitate