Publicitate

Sa va fie intrarea în lumea jucariilor deplina si sarbatoare pe masura bucuriei din sufletul copiilor avântat de promisiunea lui Mos Craciun.
El a fost descris ca un zeu al timpului, al generatiilor, al abundentei, al bogatiei, al agriculturii, al reînnoirii periodice si al eliberarii. Domnia mitologica a lui Saturn a fost descrisa ca o Epoca de Aur a abundentei si a pacii. Mostenirea sa a ajuns pâna în zilele noastre si ne bucuram de ea o data ce ne bucuram de ultimele zile ale anului. E doar despre bucurie, despre speranta încalzita de focul domol din soba si de promisiunea reînnoirii din glasurile copiilor din jurul nostru, mai entuziaste ca de obicei de asteptarea pe care stim ca abia o suporta darurilor venite prin bunavointa fara limite a unor mosi misteriosi, dar foarte generosi.

E ceva în aerul rece al Undrei care face ca toate ferestrele sufletului sa se deschida spre copilaria care salasluieste în amintiri de o frumusete neîntrecuta în cele mai alinatoare camari ale mintii si sufletului nostru. E acea perioada din an în care, indiferent de vârsta, jucariile din jurul nostru prind viata si intra într-un joc intoxicant cu toti oamenii carora le anuleaza vârsta si îi arunca în veselie si far-de-grija. Patrupede de plus de tot felul se gudura si se prind în „prinsa” sau „v-ati ascunselea”, papusile îsi etaleaza tinutele care mai de care mai pline de imaginatie si se prind în aventuri inocente, dar pline de pasiune. E o efervescenta în care se prind cu abandon si personajele din desenele animate si stârnesc împreuna tot praful de stele care statea ascuns printre noi.

Este asa o veselie si o bucurie a renasterii efervescente încât pâna si zeii se trezesc si se apleaca peste coloanele imaculate si privesc cu zâmbete largi explozia copilariei din toate colturile firii. Este o atmosfera demna de un palat în sarbatoare. Trompetele fragile ale reginei noptii anunta eveniment dupa eveniment cu entuziasm si elocventa. Pâna si statuile de piatra sunt însufletite si îsi trosnesc oasele prinzându-se în hora jucariilor. Calestile de turta dulce ascund în cufere stralucitoare toate bunatatile menite unei asa sarbatori împaratesti. Unele papusi se mai supara si traiesc mici drame colorate, dar în final, toata lumea participa cu toata caldura sufletelor lor la o sarbatoare cum nu e alta. Chiar si soricelul de plus cu ochi de nasturi care nu se poate abtine sa nu se ascunda într-o soseta.

Sa va fie intrarea în lumea jucariilor deplina si sarbatoare pe masura bucuriei din sufletul copiilor avântat de promisiunea lui Mos Craciun.

Stravinsky, Petruska

 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi si presedinte al Asociatiei Creierului Iasi

Citește toată știrea

Luna lui Saturn, pe muzica de Stravinsky
Publicitate