Publicitate

Lupii mutanti care umbla pe strazile pustii din Cernobîl par sa fi dezvoltat rezistenta la cancer – ceea ce creste sperantele ca oamenii de stiinta vor descoperi în cele din urma cum pot sa lupte împotriva acestei boli la oameni, relateaza SkyNews.
Un reactor nuclear a explodat la centrala electrica de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986 si peste 100.000 de oameni au fost evacuati din oras în timp ce explozia a eliberat radiatii cancerigene. Locul a ramas în mod sinistru abandonat de atunci, fiind instituita Zona de excludere Cernobîl (CEZ) pentru a împiedica oamenii sa intre într-o arie de circa 2.500 de kilometri patrati, unde radiatiile înca prezinta un risc de a face cancer. Poate ca oamenii nu s-au întors, dar animalele salbatice, precum lupii si caii, cutreiera terenurile pustii ale orasului evacuat la mai bine de 35 de ani de la dezastru.

Cara Love, biolog evolutionist si ecotoxicolog la Universitatea Princeton din SUA, a studiat modul în care lupii de la Cernobîl supravietuiesc în ciuda generatiilor de expunere la particule radioactive. Ea si o echipa de cercetatori au vizitat CEZ în 2014 si au pus coliere radio pe lupi, astfel încât sa le poata fi monitorizate miscarile. Cercetatoarea spune ca aceste coliere ofera echipei „masuratori în timp real ale locului în care se afla lupii si a cantitatii de radiatii la care sunt expusi”.

De asemenea, cercetatorii au prelevat probe de sânge pentru a întelege cum reactioneaza organismul lupilor la radiatiile cancerigene. Cercetatorii au descoperit ca lupii de la Cernobîl sunt expusi la o radiatie de peste 11,28 millirem în fiecare zi, pe parcursul întregii lor vieti, ceea ce reprezinta de peste sase ori limita admise de siguranta pentru un om.

Astfel, Cara Love a descoperit ca lupii au un sistem imunitar modificat, similar cu cel al pacientilor cu cancer care urmeaza un tratament cu radiatii, dar, mai ales, a identificat parti specifice din genomul acestor animalele care par sa le ajute sa reziste la un risc crescut de cancer.

O serie de cercetari efectuate în cazul oamenilor au descoperit mutatii care cresc riscul de cancer – de exemplu, prezenta variantei genei BRCA face ca o femeie sa aiba o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer de sân sau ovarian. Activitatea Carei Love a urmarit însa sa identifice mutatiile protectoare, care cresc sansele de a supravietui cancerului.

Pandemia si invazia Rusiei în Ucraina au împiedicat-o pe cercetatoare si pe colaboratorii sai sa se întoarca în zona CEZ în ultimii ani. „Prioritatea noastra este ca oamenii si colaboratorii de acolo sa fie cât mai în siguranta posibil”, a declarat ea. Cara Love si-a prezentat descoperirile la întâlnirea anuala a Societatii de Biologie Integrativa si Comparata din Seattle, Washington, luna trecuta.

Animalele care umbla în zona de excludere nucleara si ADN-ul acestora au fost de interes pentru multi oameni de stiinta din întreaga lume. Anul trecut, dr. Elaine Ostrander, genetician de la Institutul National de Cercetare a Genomului Uman, a remarcat modul în care o astfel de activitate ar putea aduce noi perspective în ceea ce priveste modul de prevenire a cancerului la oameni si de protejare a astronautilor în spatiu. „Nu stim înca ce diferente genetice, daca exista, ar putea permite câinilor sa supravietuiasca într-un mediu fata de un alt mediu. Cautarea unor schimbari în ADN care au ajutat o populatie fata de cealalta sa supravietuiasca este obiectivul pe termen lung al studiului la care lucram acum”, a declarat Elaine Ostrander pentru Daily Telegraph. Ea a adaugat ca studiul ei „ar putea ajuta oamenii de stiinta sa conceapa o protectie ideala pentru cei care petrec mult timp în spatiu”.

 

Citește toată știrea

Lupii mutanţi de la Cernobîl par să fi dezvoltat rezistenţă la cancer
Publicitate