Publicitate

Experimente de chimie, fizica si biologie, calcule, inventii si tehnologie, toate acestea vor putea fi descoperite la Noaptea Cercetatorilor. Evenimentul este organizat în mai multe orase universitare din România, precum Iasi, Timisoara, Craiova, Constanta si Sibiu. Pe 30 septembrie 2022, pe Esplanada Palas, iesenii pot lua parte la cele mai interesante experimente stiintifice realizate de studentii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi.

Noaptea Cercetatorilor este cea mai mare manifestare de stiinta pentru publicul larg din România. În fiecare an participa cercetatori, exploratori si inventatori ce încearca sa faca stiinta mai atractiva, pentru a-i motiva pe tineri sa îsi doreasca o cariera în cercetare. Participantii au ocazia sa asiste la experimente, conferinte si concursuri. Exista si o zona de jocuri care stimuleaza creativitatea si gândirea critica.

Vineri, în intervalul orar 16:00-19:00, are loc competitia Science Battle. Este o competitie între mai multe universitati europene, care pune în evidenta cum abordeaza cercetatorii o noua problema. Echipe de cercetatori de la mai multe universitati, inclusiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, vor primi aceeasi întrebare de la public si se vor întrece în a gasi un raspuns cât mai interesant. Echipa UAIC este formata din: lect. univ. dr. Corina Barbaros (Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice), lect. univ. dr. Lucian Fusu (Biologie), ACS Laura Hrostea (Departamentul de Stiinte Exacte si Stiintele Naturii), lect. univ. dr. Alexandru Maxim (FEAA), conf. univ. dr. Brîndusa Alina Petre (Chimie) si lect. univ. dr. Lucian Rosu (Geografie). Vor oferi raspunsuri într-o batalie de explicatii cu echipe din Portugalia, Spania si Germania. Evenimentul acesta se va desfasura la Serviciul de Relatii Internationale, Corp A, et. 1 la UAIC.

Evenimentul „Noaptea Cercetatorilor” de la Iasi este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, în parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, Vitesco Technologies si Palas Iasi, British Council, Ambasada Frantei în România, Institutul Francez din România, EU Direct si Asociatia pentru Ecologie si Dezvoltare Durabila.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeana a Cercetatorilor se înscrie în seria Actiunilor „Marie Sklodowska-Curie” din proiectul-cadru „Horizon 2020”. La nivel national, universitati din Iasi, Timisoara, Craiova, Constanta si Sibiu, care fac parte din Consortiul „Opening Up Science”, desfasoara activitati comune alaturi de mari institutii de cercetare din România, universitati din Bucuresti, Suceava, Galati sau Cluj, Federatia Fundatiile Comunitare din România si Fundatia Comunitara Bucuresti. Toate acestea sunt reunite în consortiul „ReCoN-nect – The Green Deal”. 

Citește toată știrea

Mâine e Noaptea Cercetătorilor: experimente, concursuri şi jocuri
Publicitate