Publicitate

Marea Britanie va ajuta Kazahstanul sa dezvolte rute de export care ocolesc Rusia, a declarat sâmbata ministrul britanic de Externe James Cleverly, aflat într-o vizita în tara din Asia Centrala, unde a semnat, de asemenea, un memorandum pentru aprovizionarea cu minerale de importanta majora, transmite Reuters.
Cleverly a spus ca Londra apreciaza pozitia Astanei, care a fost în mod traditional strâns aliata cu Moscova, fata de conflictul ucrainean. Kazahstanul a refuzat sa sprijine invazia Rusiei sau sa recunoasca anexarea teritoriilor ucrainene.

”Regatul Unit apreciaza foarte mult pozitia consecventa si de principiu a Kazahstanului în sprijinirea integritatii teritoriale a Ucrainei si dorinta dumneavoastra de a rezolva razboiul în conformitate cu Carta ONU”, a spus ministrul într-un briefing de presa.

Cleverly, care s-a întâlnit cu presedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev si cu o serie de alti oficiali înalti, a spus ca a discutat despre perturbarile exporturilor de petrol kazah, dintre care majoritatea trec prin Rusia, si a discutat modalitati de sprijinire a dezvoltarii rutelor alternative, cum ar fi asa- numitul Coridorul Mijlociu.

Aceasta ruta traverseaza Marea Caspica, Azerbaidjan, Georgia si Turcia si necesita investitii semnificative pentru a-i spori capacitatea, desi Kazahstanul a început deja sa redirectioneze unele transporturi de titei catre el.

Cleverly si diplomatii kazahi au spus ca au semnat un memorandum privind mineralele critice, cum ar fi metalele de pamânturi rare, dar nu au oferit detalii despre acesta.

Fosta natiune sovietica fara iesire la mare, cu 20 de milioane de locuitori, reprezinta aproape jumatate din productia mondiala de uraniu si are zacaminte mari de minerale rare, pe care Occidentul le-a obtinut în mod traditional din China sau Rusia.

Kazahstanul, care are cea mai lunga granita terestra cu Rusia dintre toate fostele state sovietice, a chemat trupele ruse sa ajute la oprirea demonstratiilor de strada, cu saptamâni înainte de invadarea Ucrainei de catre Rusia, anul trecut. Dar, de la invazie, Tokaev a avut grija sa pastreze distanta fata de Moscova si sa mentina relatiile deschise cu Occidentul.

 

 

Citește toată știrea

Marea Britanie va ajuta Kazahstanul să dezvolte rute de export care ocolesc Rusia
Publicitate