Publicitate

În decurs de doi ani, o ieseanca din Motca a tepuit bugetul statului cu 5,7 milioane lei. A fost trimisa în judecata doar pentru o jumatate de milion de lei, din care deocamdata nu s-a recuperat nimic. Singura consolare a Fiscului a ramas condamnarea penala a evazionistei.
În februarie-martie 2015, inspectorii fiscali au verificat activitatea întreprinderii individuale administrate de Maricica Pandel. Controlul a stabilit ca furnizorii acesteia faceau parte din categoria firmelor fantoma, întreprinderea Maricicai Pandel comporându-se ca intermediar într-un circuit fictiv de marfuri si servicii. „Cumpara” de la firme fantoma si „vindea” altora, cu un profit modic sau chiar inexistent. Lipseau avizele de însotire a marfii, documentele de transport, ordinele de deplasare, bonurile de cântar sau contractele de închiriere care ar fi fost presupuse de activitatea rezultata din operatiunile înregistrate. Urmarea a fost o plângere penala adresata Parchetului de pe lânga Tribunal, prin care se solicita efectuarea de cercetari sub aspectul savârsirii infractiunii de evaziune fiscala. Pandel era acuzata ca în 2013 si 2014 ar fi înregistrat achizitii fictive de la 8 firme.

Operatiunile provocasera bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ o jumatate de milion de lei, reprezentând TVA si impozit pe venit neîncasate. Dupa analiza în detaliu a operatiunilor înregistrate în contabilitatea Maricicai Pandel în 2013 si 2014, inspectorii fiscali au constatat ca prima etapa a controlului gasise doar vârful aisbergului. Cheltuielile întreprinderii individuale fusesera majorate artificial cu 14,3 milioane lei, prejudiciul total ajungând la 5,7 milioane lei.

Maricica Pandel a fost trimisa în judecata pentru evaziune fiscala. În timpul procesului, au fost audiati si doi dintre administratorii partenerilor de afaceri fictive. Una dintre firmele cu care Pandel colaborase fusese administrata de Mandolina Stanescu, ea însasi condamnata la 9 ani si 2 luni de închisoare pentru fapte similare. Ca martor, Sanescu a spus ca nici nu o cunostea pe Pandel. Îsi pierduse stampila societatii si aflase ulterior ca o astfel de stampila se vindea cu 50 sau 100 de lei. Nici contabila Maricicai Pandel nu a lamurit mai mult lucrurile, ea precizând ca nu facea decât sa înregistreze facturile si documentele de plata pe care aceasta i le aducea. Nu avea cunostinta de nicio achizitie.

Pandel nu si-a recunoscut fapta, dar magistratii Tribunalului au luat totusi în calcul în favoarea sa timpul trecut, ca si lipsa antecedentelor penale. Ca urmare, s-au decis asupra unei pedepse apropiate de minim, respectiv 5 ani de închisoare. De asemenea, femeia nu va mai avea dreptul de administra sau reprezenta o societate comerciala timp de trei ani. Desi Fiscul s-a constituit parte civila cu suma de 5,7 milioane lei, judecatorii au recunoscut doar prejudiciul determinat initial, de 509.000 lei. Pentru recuperarea acestei sume, a fost pus sechestru asupra bunurilor si veniturilor prezente si viitoare ale Maricicai Pandel. Sentinta a fost contestata, Curtea de Apel urmând sa preia dosarul la sfârsitul lunii octombrie.

 

 

Citește toată știrea

Maricica din Moţca jongla cu facturi fictive de milioane. Fiscul a găsit pe ele şi ştampila Mandolinei, deja condamnată la 9 ani
Publicitate