Publicitate

Artist consacrat pe plan international, contrabasistul Ioan Baranga, considerat ca fiind “unul dintre cei mai buni si mai eficienti solo contrabasisti si sefi de partida, cu muzicalitate si întelegere a discursului si functiei de orchestrant extraordinare”, sustine un masterclass de contrabas pâna pe 9 februarie, la Iasi. Aprecierea apartine lui Jaap van Zweden, dirijor si director muzical al New York Philharmonic si al Hong Kong Philharmonic, concertmaestru al Royal Concertgebouw Orchestra (Amsterdam), Chicago Symphony, and the London Symphony Orchestra.
Nascut la Iasi, leagan de cultura si arta, Ioan Baranga a început calatoria sa contrabasistica dupa ce a descoperit tainele viorii. A urmat o pregatire muzicala intensa, studiind cu profesori proeminenti de contrabas, cum ar fi: prof. Silvius Varvaroi, în cadrul Colegiului National de Arta “Octav Bancila” din Iasi, prof. Ioan Cheptea la “Universitatea Nationala de Muzica” din Bucuresti, ulterior perfectionându-se în arta interpretativa împreuna cu prof. Ovidiu Badila, la Universitatea de Muzica din Trossingen, Germania.

Talentul lui a câstigat rapid recunoastere si a început sa cânte ca un profesionist cu diverse orchestre, ansambluri sau trupe. Performantele sale artistice si expresivitatea muzicala au captivat publicul, câstigându-i reputatia de virtuoz la contrabas, astfel ca, în perioada studentiei este invitat sa colaboreze cu orchestrele din România: Orchestra de camera “Virtuosii” din Bucuresti, Orchestra Nationala Radio din Bucuresti, Filarmonica George Enescu, interpretând sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Horia Alexandrescu si acompaniind sau colaborând cu artisti precum Angela Gheorghiu, Gabriel Croitoru, Liviu Prunariu sau Cvartetul Voces.

Pasiunea pentru jazz, desavârsita prin studii de specialitate si talentul interpretativ nativ pentru acest gen muzical l-au facut pe Toots Thielemans (celebru jazzist belgian) sa-l considere pe Ioan Baranga “un contrabasist cu foarte mult swing”. Polivalenta artistica si tehnica specifica jazz-ului au determinat colaborari deosebite cu artisti unici, precum:Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Aura Urziceanu, Marius Pop, Anca Parghel, Anton Suteu, Garbis Dedeian si altii.

La doar la 23 de ani decide sa înceapa o cariera internationala si câstiga postul de sef partida contrabas si solo – contrabasist în cadrul “Royal Flemish Philarmonic”, Belgia – Antwerpen, unde activeaza si în prezent. A mai fost invitat permanent ca solo – contrabasist la multe orchestre prestigioase din Olanda, Franta, Belgia, Germania precum: Netherlands Philharmonic Orchestra, La Monnaie / De Munt, Rottherdam Philharmonic Orchestra, Orchestra Nationala a Belgiei – Bruxelles, Orchestre National de Lille – Franta, Brussels Philharmonic, NDR Kölner Philharmonie, South Netherlands Philharmonic (Philharmonie Zuidnederland – Maastricht), Het Residentie Orkest – Haga, cantand sub bagheta marilor dirijori ca: Jaap van Zweden, Yannick Nezet – Seguin, Valery Gergiev.

Pe lânga cariera de interpret, Ioan Baranga a dedicat timp predarii si îndrumarii aspirantilor la contrabas. Pasiunea sa pentru împartasirea cunostintelor si pregatirea urmatoarei generatii de muzicieni l-a facut o figura respectata în comunitatea educatiei muzicale, ca profesor la academiile de orchestra din Bruxelles, Lille si Antwerpen. De asemenea, a oferit cursuri de master in Belgia, Franta, Regatul Unit al Marii Britanii, Columbia, Brazilia, China etc.

Coordonator: lect. univ. dr. Virgil Florin Prisacariu

Citește toată știrea

MasterClass de contrabas la UNAGE!
Publicitate