Zgomotul produs de un BMW în Valea Adânca a atras atentia politistilor, care l-au oprit. Soferul nu avea si nici nu avusese vreodata permis. Judecatorii au fost convinsi ca ieseanul nu se afla la prima „plimbare”, dar în lipsa probelor, l-au condamnat pentru o singura fapta.
Incidentul a avut loc în seara zilei de 7 septembrie 2020, în apropierea cimitirului Buna Vestire. Aflat la volanul unui BMW pe strada Valea Adânca, Florin Ciobanu se îndrepta spre strada Pepinierei. Oprit de politisti, acesta a recunoscut ca nu detine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, dar stie sa conduca. Urmase cursurile unei scoli de soferi, fara a promova însa examenul practic.
În cursul urmaririi penale, Ciobanu a explicat ca lucra în acea perioada ca mecanic la un service auto. În ziua respectiv ramasese fara tigari si avea nevoie de o piesa auto pe care voia sa o cumpere din zona capat CUG. Hotarâse sa plece cu masina. BMW-ul îi apartinea si îl cumparase în speranta ca va reusi sa obtina permisul. Parcursese o distanta scurta, iar evenimentul fusese doar unul izolat.
Ciobanu a fost trimis în judecata pentru conducere fara permis, riscând o pedeapsa cu închisoarea de pâna la 5 ani. „Instanta, fata de lejeritatea cu care acesta a luat decizia de a se deplasa cu autoturismul, desi stia ca nu detine permis de conducere, are dubii ca aceasta ar fi fost prima oara, dupa 3 ani de la absolvirea cursurilor teoretice, când acesta s-ar fi urcat la volanul autoturismului. Or, acest comportament este extrem de periculos, constituind un real pericol crescut pentru ceilalti participanti la trafic, scopul examenului de obtinere a permisul de conducere fiind de a testa abilitatile individului de a sofa, neputând evalua fiecare cetatean, singur, daca este capabil sau nu sa conduca”, au apreciat magistratii Judecatoriei, care au analizat dosarul. Acestia au luat în calcul faptul ca trecusera trei ani de la incident, fara ca Ciobanu sa mai comita vreo infractiune si ca absolvise macar probele teoretice pentru obtinerea permisului de conducere.
Judecatorii l-au condamnat la minimul de pedeapsa, respectiv 8 luni de închisoare, cu suspendarea executarii pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Ciobanu va trebui sa presteze si 60 de zile de munca neremunerata în folosul comunitatii. Desi foarte usoara, sentinta a fost contestata de Ciobanu, care a cerut înlocuirea masurii suspendarii cu amânarea pedepsei. În aceasta situatie, cazierul sau ar fi ramas nepatat. Apelul a fost respins de Curtea de Apel.