Un sistem de inteligenta artificiala (AI) recent dezvoltat care analizeaza scanarile RMN ale creierului a diagnosticat cu exactitate copiii cu vârste cuprinse între 24 si 48 de luni cu autism, cu o rata de acuratete de 98,5-, potrivit unei cercetari care va fi prezentata saptamâna viitoare la reuniunea anuala a Societatii de Radiologie din America de Nord (RSNA).
O echipa multidisciplinara de cercetatori au dezvoltat sistemul inteligent în trei etape, pentru a analiza si clasifica scanarile RMN cu tensor de difuzie (DT-MRI) al creierului. DT-MRI este o tehnica speciala care detecteaza modul în care apa se deplaseaza de-a lungul traiectelor de materie alba din creier.
Algoritmul este antrenat sa identifice zonele de abatere pentru a diagnostica daca o persoana apartine spectrului autist sau este neurotipica. Sistemul de inteligenta artificiala presupune izolarea imaginilor de tesut cerebral din scanarile DT-MRI si extragerea markerilor imagistici care indica nivelul de conectivitate dintre regiunile cerebrale.
Un algoritm de învatare automata compara modelele markerilor din creierul copiilor cu autism cu cele din creierele normal dezvoltate. „Autismul este, în primul rând, o boala a conexiunilor necorespunzatoare în creier”, explica dr. Gregory N. Barnes, profesor de neurologie si director al Centrului de autism din Louisville.
Potrivit medicului, DT-MRI capteaza conexiunile anormale care duc la simptomele pe care le au adesea copiii cu autism, cum ar fi comunicarea sociala deficitara si comportamentele repetitive. Cercetatorii au aplicat aceasta metodologie la scanarile cerebrale DT-MRI ale 226 de copii cu vârste cuprinse între 24 si 48 de luni.
Setul de date a inclus scanarile a 126 de copii afectati de autism si 100 de copii cu dezvoltare normala. Tehnologia a demonstrat o sensibilitate de 97-, o specificitate de 98- si o acuratete generala de 98,5- în identificarea copiilor cu autism. Potrivit specialistilor, abordarea reprezinta un nou progres care permite detectarea timpurie a autismului la copiii cu vârsta sub doi ani.
Autorii specifica faptul ca, o interventie terapeutica înainte de vârsta de trei ani poate duce la rezultate mai bune, inclusiv la potentialul ca persoanele cu autism sa obtina o mai mare independenta si un IQ mai ridicat.
Potrivit Raportului comunitar 2023 al Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite privind autismul, mai putin de jumatate dintre copiii cu tulburari din spectrul autist au primit o evaluare a dezvoltarii pâna la vârsta de trei ani, iar 30- dintre copiii care au îndeplinit criteriile pentru tulburari din spectrul autist nu au primit un diagnostic oficial pâna la vârsta de 8 ani.
„Ideea din spatele interventiei timpurii este de a profita de plasticitatea creierului, sau de capacitatea creierului de a normaliza functia cu ajutorul terapiei”, a declarat dr. Barnes.
Cercetatorii spun ca sugarii si copiii mici cu autism primesc un diagnostic întârziat din mai multe motive, inclusiv din cauza lipsei de latime de banda la centrele de testare.
Noul sistem de inteligenta artificiala ar putea facilita gestionarea precisa a autismului, reducând în acelasi timp timpul si costurile asociate cu evaluarea si tratamentul. „Imagistica ofera promisiunea de a detecta rapid autismul într-un mod obiectiv”, spune dr. Barnes.
Specialistii îsi imagineaza o evaluare a autismului care începe cu un scan DT-MRI, urmata de o sedinta cu un psiholog pentru a confirma rezultatele si a ghida parintii cu privire la urmatorii pasi. Aceasta abordare ar putea reduce volumul de munca al psihologilor cu pâna la 30-, noteaza autorii.
Sistemul de inteligenta artificiala produce un raport care detaliaza ce cai neuronale sunt afectate, impactul anticipat asupra functionalitatii creierului si un grad de severitate care poate fi folosit pentru a ghida interventia terapeutica timpurie. Cercetatorii lucreaza acum la obtinerea autorizarii din partea Administratiei americane de reglementare FDA, în vederea comercializarii acestui software inteligent.