Publicitate

Este important pentru un student sa lucreze, pentru ca, lucru bine stiut, tinerilor niciodata nu le ajung bani de buzunar. Odata cu maturizarea, vine si dorinta de a fi independent, de a nu mai cere bani parintilor pentru toate lucrurile dorite. Iar aceasta dorinta pare a deveni mai puternica atunci când esti student. 
La început de drum este însa adesea foarte greu sa gasesti un echilibru între studiu si munca, de aceea studentii se descurca cum pot. Colindând prin camine, am gasit câteva exemple inedite.

Industria frumusetii „duduie” în camine

Ingeniosi si plini de nevoi, tinerii gasesc modalitati diferite de a face bani si de a se descurca, mai cu seama cei care locuiesc în caminele universitatilor. Am discutat cu studenti din diferite camine si am aflat modalitatile prin care unii dintre ei îsi câstiga existenta. Fetele sunt mai „norocoase” la acest capitol, deoarece ele sunt cele care pot fac manichiura, pedichiura, sprâncene, gene, make-up si tot ce tine de frumusete. Ele sunt cele care fac 100 de lei si în doua ore, depinde de procedura oferita; datorita caminelor pline de tineri, acestea mereu au clienti.

Baietii cu imaginatia foarte bogata si aspiratii de viitori businessmeni vând orice cere piata de camin: zacusca, faina, zahar, oua, mai nou si parfumuri si tot ce mai aduc de pe acasa. Uneori, cei mai îndemânatici, tund. Mai sunt si studentii care gatesc foarte bine si fac mâncare contra cost pentru ceilalti mai comozi. Altii fac proiecte si teme. Nu-i excludem nici pe cei care fac diferite lucruri handmade, începând cu buchetele comestibele pâna la diferite cutiute pentru cadouri. Însa, cert, cei mai multi studenti aleg sa faca bani din meditatii.

Beatrice: „Am început meditatiile din necesitate, nu din pasiune”

Am avut ocazia sa discut cu o tânara studenta de la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care mi-a spus ca a început sa ofere meditatii pentru ca ea nu are parte de sustinerea financiara din partea parintilor. „M-am gândit sa încep sa dau meditatii chiar dupa ce am dat examenul de bacalaureat. Însa, am pus în practica ideea asta abia din anul I, semestrul al II-lea. Am început meditatiile din necesitate, nu din pasiune, pentru ca nu primesc ajutor financiar din partea parintilor. Însa, dupa câteva zile, mi-am dat seama ca empatizez mult cu persoanele pe care le pregatesc pentru diferite examene. Evident, meditatiile necesita multa responsabilitate, pregatire continua si organizare pentru a reusi sa te prezinti în fata unui copil sau a unui om în toata firea, deoarece ei mereu sunt curiosi în privinta materiilor pe care le predau. Abia dupa jumatate de an de experienta mi-am dat seama ca aceste meditatii îmi vor fi de folos si la anul, când va trebui sa predau unei clase întregi de elevi, la modulul psiho-pedagogic. Predau istorie, geografie, limba engleza si limba franceza. În dependenta de durata si de locul desfasurarii orei, variaza si costul. În prezent, dau meditatii si online si fizic, cele fizice fiind putin mai scumpe. În principiu, o ora costa 50 de lei online si 60 de lei fizic”, ne-a declarat Beatrice Zancu, studenta în anul al II-lea la Facultatea de Litere, UAIC.

Acestea sunt doar câteva metode de a face bani în camin, de a avea si timp liber, si bani, si timp pentru facultate. A le îmbina însa pe toate cu succes, asta, evident, tine de „arta” si talentul fiecaruia.

Toate articolele din noua sectiune ZdI “Ziarul Studentesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studentesc” citeste AICI

Citește toată știrea

Meditaţiile şi „industria frumuseţii” merg de duduie în căminele ieşene. Cum se mai învârt studenţii de bani de buzunar?
Publicitate