Publicitate

Salvatorii indieni intentioneaza sa sape un nou put pentru eliberarea celor 41 de muncitori blocati de o saptamâna într-un tunel prabusit, lucrarile de foraj fiind suspendate din cauza riscului de noi caderi de pietre si sol, au anuntat autoritatile sâmbata seara, transmite AFP.
Bhaskar Khulbe, înalt oficial guvernamental implicat în operatiunile de salvare, a declarat ca sunt în curs de elaborare planuri pentru forarea unui put pe verticala. „Exploram toate optiunile pentru a salva muncitorii”, a spus el. Salvatorii fac eforturi sa îndeparteze resturile ramase într-un tunel rutier aflat în constructie în statul Uttarakhand, la nord de Himalaya, dupa prabusirea din urma cu o saptamâna.

Lucrarile de foraj în cele câteva tone de pamânt si roca din interiorul tunelului pentru a se putea ajunge la muncitori au fost, însa, suspendate sâmbata, dupa ce cu o zi înainte s-a produs o crapatura puternica, stârnind temeri ca plafonul s-ar putea prabusi. Obiectivul a fost introducerea unei conducte de otel de aproximativ 90 de centimetri în diametru prin care sa fie evacuati muncitorii, toti aflati înca în viata.

O perioada de „patru pâna la cinci zile, maximum” este preconizata de serviciile de urgenta pentru eliberarea lucratorilor, a adaugat Khulbe, fara a oferi alte detalii. Agentia de presa Press Trust of India a indicat ca au început „pregatirile pentru forarea unei gauri verticale, din vârful dealului”.

Media indiene au difuzat o fotografie cu un excavator care îndeparta solul pe vârful dealului, deasupra tunelului. Serviciile de urgenta comunica cu muncitorii blocati prin intermediul walkie-talkie. Acestora le sunt furnizate mâncare, apa, oxigen si medicamente printr-o teava de 15 centimetri latime.

Rudele au declarat ca muncitorii blocati din 12 noiembrie într-un spatiu cu o lungime de 400 de metri sunt disperati, potrivit media indiene. „Sunt în lacrimi (…) Au început sa ne întrebe daca îi mintim în legatura cu eforturile depuse pentru a-i salva”, a declarat sâmbata presei una dintre rude care nu a dorit sa îsi dezvaluie numele.

Muncitorii au primit vitamina C si medicamente, inclusiv tablete antidepresive, a declarat RCS Panwar, un oficial din domeniul sanitar implicat în operatiunile de salvare, potrivit Reuters. Departamentul de sanatate a înfiintat o tabara pregatita pentru examinari medicale la fata locului, iar zece ambulante sunt pregatite sa intervina.

Citește toată știrea

Metodă inedită folosită pentru salvarea a 41 de muncitori blocaţi de o săptămână într-un tunel prăbuşit
Publicitate