Publicitate

Daca nu ar fi indicatorul de la intrare, nu ti-ai da seama ca ai intrat în Costuleni. Comuna din Iasi, traversata de un drum national cu doar o banda pe sens, arata ca oricare alta localitate din aceasta zona defavorizata a României.
Casele din chirpici, locuite înca de bunici, se amesteca cu locuintele noi, dar înca netencuite, ale tinerilor care muncesc în strainatate si care spera ca la un moment dat se vor bucura în liniste de cuiburile lor construite cu greu.

Asfaltul s-a raspândit din soseaua nationala în numai patru directii, spre satele comunei, dar se termina brusc într-un drum de pamânt amestecat cu pietris. Din loc în loc, vezi autoturisme moderne, dar nu noi.

Roboti programati de elevi de clasa a V-a

În acest decor „clasic” de sat din Moldova, faptul ca la Scoala Gimnaziala Costuleni copiii învata cu ajutorul unor roboti este de natura sa te surprinda. Dar este adevarat.

Aceasta localitate, situata la 30 de kilometri distanta de Iasi a devenit locul unde 70 de copii din ciclul gimnazial învata gratuit notiuni de baza de robotica, având la dispozitie tehnologie de ultima generatie si profesori specializati.

„Ne sunt adusi mai multi robotei cu care ne putem juca si pe care îi putem programa. Astazi, de exemplu, am avut trei robotei pe care i-am programat sa se lupte, sa mearga pe o linie continua si sa sara peste obstacole. Pe viitor m-as vedea construind roboti, trebuie sa înveti si poti reusi cu siguranta”, ne-a explicat, plina de entuziasm, Diana Andreea, eleva în clasa a V-a.

Clubul de robotica din sat

Scoala Costuleni are în structura sa 4 unitati de învatamânt primar, situate în toate cele patru sate ale comunei, si doua unitati gimnaziale, comasate în satele Costuleni si Covasna. Sunt în total 426 de elevi înscrisi la scoala, din care 150 sunt în ciclul gimnazial.

Cladirile sunt modernizate, cu banci pentru un singur elev, computere si televizoare. În acest décor, în iunie anul acesta, a demarat proiectul „Clubul micilor programatori”, unul dintre cele noua câstigatoare a competitiei „Sustine un ONG”, sustinuta de Fundatia.

Florin este în clasa a IV-a si vine la cursurile de robotica cu placere, pentru ca i se par distractive si interesante. „Am învatat foarte multe despre roboti si programarea lor. Materia mea preferata este româna, dar pot învata si matematica, si informatica, de ce nu? Asta tocmai ca sa ma pot descurca, sa îi pot construi si apoi sa îi programez, cum fac si acum.”

„Clubul micilor programatori” îsi propune ca pâna în decembrie sa instruiasca 70 de elevi si patru profesori. Dar calatoria în lumea robotilor va continua la Costuleni si dincolo de aceasta tinta, caci la doua dintre unitatile scolii va fi înfiintat câte un club permanent de robotica.

Nicolae Bagiu, coordonatorul proiectului, crede la fel ca elevii cu care lucreaza, ca cel mai bine se învata prin joaca. O joaca cu mini roboti, care deschide un univers nemarginit, catre roboti de toate marimile.

„Noi vrem sa ne jucam, dar ne gândim la lucrurile mari, la ceea ce ar putea face acesti robotei pentru noi, sa îi programam în functie de nevoile pe care le avem. Asta este si ideea, luam robotei, îi programam în joaca si apoi învatam lucruri serioase. Avem în plan cu acest program sa terminam numarul de ore, ca sa îi initiem pe copii în domeniu, apoi împreuna cu profesorii sa gândim un proiect si sa punem bazele unui Club de robotica în urmatorii ani. Visul nostru este sa construim un robotel de la zero. Am ales aceasta zona pentru ca acesti copii sunt aici nici foarte aproape, nici foarte departe de oras, este exact distanta pe care nu ti-ai permite-o sa o platesti sau sa acoperi cheltuielile ca sa mergi pâna în oras sa faci cursuri asemanatoare. Pe de alta parte, ne-am gândit ca acesti copii trebuie sa aiba acces la educatie si noi dorim sa facilitam acest lucru”.

Cluburile vor fi coordonate de cei patru profesori, pregatiti acum pentru a preda despre un domeniu care nu mai este din viitorul îndepartat sau din cartile stiintifico-fantastice, ci din prezentul omenirii. Prezent care, iata, a ajuns si la cele doua unitati gimnaziale din Costuleni, care vor fi dotate cu kituri de robotica.

„Mi-ar placea mult sa fac si eu astfel de robotei”

Copiii, ghidati de profesori, lucreaza în echipe, programând si controlând robotii. Atmosfera este plina de entuziasm si dorinta de a învata. Copiii nu doar ca descopera lumea tehnologiei, ci îsi dezvolta abilitatile de colaborare, rezolvare a problemelor si creativitatea.

Mai mult, aceste cursuri îi provoaca sa-si imagineze viitorul si o cariera în tehnologie si inginerie.

„Îmi place foarte mult pentru ca am descoperit lucruri noi. Mi-ar placea mult sa fac si eu astfel de robotei, cu putina imaginatie si materiale le-as putea face. Bine, trebuie sa învat ca sa ma pot descurca”, ne spune Denisa, eleva în clasa a V-a la Scoala din Costuleni.

Colega sa Alexandra Elena îi împartaseste bucuria. Atractia fata de roboti a devenit atât de puternica, încât lucrul cu aceste mini echipamente i se pare o joaca de copii. Cumva, la propriu.

„Programarea robotilor este foarte usoara, ne-au pus la dispozitie niste foi pe care era printat un cod de bare, am apasat pe buton, iar atunci robotelul a scanat codul. Este distractiv si foarte interesant, ma bucur tare mult ca se pot face si la scoala mea astfel de activitati”.

„Este esential, într-o lume digitala, sa înteleaga si sa vada cum functioneaza lucrurile”

Ionut Apostu, cofondator Bright HUB, organizatia neguvernamentala din Iasi care desfasoara cursurile în cadrul Scolii Gimnaziale Costuleni, spune ca acestea au scopul de a inspira si pregati tinerii pentru viitorul digital.

 „Elevii au contact cu tehnologia la nivelul la care sunt, clasa a V-a, unii în clasa a VI-a, a VII-a. Astfel ca încerc sa îi provoc sa se gândeasca ce pot face ei util, ceva care sa fie vizibil pentru ei. Si atunci provocarea ramâne în jurul ideii de a construi ceva, deoarece robotica în general are o dimensiune 3D, se vede ceva miscându-se si pentru ei este mai provocator sa vada ca ceva se misca în jurul actiunilor lor. Robotii au si o componenta mecanica, trebuie sa faca legatura între componenta mecanica si componentele digitale sau senzori. Un raport din anul 2016 de la Harvard Business Review spunea ca angajatul viitorului trebuie sa stie sa codeze sau cel putin sa înteleaga codul pe care îl vede în fata. Si atunci este esential, într-o lume digitala, sa înteleaga si sa vada cum functioneaza lucrurile”, acesta este crezul lui Ionut Apostu.

„Au fost încântati sa poata crea, sa poata dirija robotei”

„Clubul micilor programatori” deschide noi perspective pentru copiii din comuna Costuleni, arata Cristina Râmbu, directorul Scolii Gimnaziale Costuleni din judetul Iasi.

„Se desfasoara în scoala noastra din aceasta vara, adresându-se elevilor de gimnaziu. Copiii au fost împartiti în grupe de câte 15, lucrându-se simultan în câte doua locatii: Costuleni si Covasna. Voluntarii s-au deplasat sâmbata, fiecare grupa de copii beneficiind de câte 4 întâlniri. Elevii nostri au fost încântati sa descopere Robotica, domeniu despre care doar auzisera de la colegi de-ai lor din oras. Cei mai multi dintre copiii nostri au telefoane si sunt, bineînteles, amatori de navigat pe internet, dar Robotica parea un obiectiv greu de atins. Au fost încântati sa poata crea, sa poata dirija robotei. Pentru o parte dintre ei s-a realizat un contact cu o perspectiva de viitor, de alegere a carierei. Consideram ca aceasta oportunitate oferita de Fundatia Orange este binevenita si le multumim si pe aceasta cale pentru faptul ca au selectat scoala noastra”, ne-a explicat Cristina Râmbu.

Cristian-Patachia Sultanoiu, Development & Innovation Manager, voluntar al companiei Orange în proiect, a aratat ca prin intermediul programului „Sustine un ONG” eixsta oportunitatea de a aduce tehnologia mai aproape de scoala si împreuna sa contribuim la dezvoltarea competentelor digitale a viitoarelor generatii.

„De aceea suntem încântati sa fim parte din aceasta initiativa care îsi propune sa ofere elevilor din comuna Costuleni, mai multe oportunitati, prin dezvoltarea de noi aptitudini si a creativitatii.”

Citește toată știrea

Micii roboți deschid drumuri către viitor pentru copiii din mediul rural (P)
Publicitate