Publicitate

Ministerul Finantelor anunta, miercuri, actualizarea ghidului e-Factura si remedierea unor probleme semnalate. Astfel, sistemul poate fi folosit direct de pe site-ul ANAF, în cazul în care au loc lucrari de mentenanta la nivelul Spatiului Privat Virtual. Ministerul anunta ca 40 de milioane de facturi au fost înregistrate de la începutul anului.
”În contextul îmbunatatirii sistemului e-Factura, pe fondul colaborarii cu firmele care ofera servicii de contabilitate si cu reprezentantii mediului de afaceri, MF a actualizat ghidul de accesare si utilizare a sistemului RO e-Factura. Ghidul este disponibil AICI. Un aspect important semnalat de contribuabili a fost imposibilitatea accesarii sistemului în situatiile în care au loc lucrari de mentenanta la nivelul Spatiului Privat Virtual. În acest sens, utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF (trebuie însa ca utilizatorul sa aiba cont în SPV, unde s-a înregistrat în baza certificatului digital)”, a transmis, miercuri, Ministerul Finantelor.

Ministrul Amrcel Bolos afirma ca ”fiecare discutie si fiecare îmbunatatire adoptata au tinut cont de nevoile semnalate de contribuabili”.

”Avem deja o serie importanta de actualizari, din care reamintesc: A fost introdusa si functia de autofacturare, platforma nu mai poate înregistra aceeasi factura de mai multe ori, a fost introdusa filtrarea pe criterii specifice, descarcarea facturilor se poate face direct în PDF, a fost rezolvata problema zecimalelor si lista continua. Acum lucram la o aplicatie simplificata pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, pe care o vom lansa la începutul lunii martie. Am spus de la bun început ca sistemul este unul perfectibil si ca ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback, iar toate aceste modificari demonstreaza aceasta deschidere de a face implementarea cât mai accesibila”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

Reprezentantii ministerului anunta ca, în contextul implementarii cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relatia business-to-business (B2B), pâna în prezent, aproximativ 40 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totala de 397 miliarde de lei.

”Reamintim ca, în situatia în care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere prevazuta la art.10 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 se suspenda pâna la repunerea în functiune a sistemului. Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii în România, în sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal”, a mai transmis Ministerul Finantelor.

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor în sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.

 

Citește toată știrea

Ministerul Finanţelor anunţă actualizarea ghidului e-Factura şi remedierea unor probleme semnalate
Publicitate