Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marti, la Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor, ca sistemul garantie – returnare, care va începe pe 30 noiembrie si prin care recipientele – peturi, sticle sau doze de aluminiu – vor fi returnate la magazine, este asteptat „cu foarte mult entuziasm” pentru ca va transforma România.
„Sistemul garantie – returnare va începe la 30 noiembrie anul acesta. Mai sunt noua zile pâna când va începe acest sistem. Este un sistem pe care, nu doar Guvernul, ci românii îl asteapta cu foarte mult entuziasm pentru ca este sistemul care va transforma România din tara depozitarii si din tara în care gunoaiele sunt aruncate peste tot. Cunoastem fiecare dintre noi acele imagini cu pet-uri pe lacuri, în cursurile de apa din România, pe albiile acestora, în paduri, în gradini, în pajisti si în parcuri, de multe ori imaginea acestor recipiente este una dezolanta. Si nu discutam doar despre urâtenia acestei imagini, dar discutam despre un impact de mediu semnificativ, discutam despre niste resurse extrem de pretioase, care, daca n-ar ajunge aruncate în natura si daca n-ar ajunge în gropile de gunoi acolo unde ajung de foarte multe ori astazi, ar ajunge în fabricile de reciclare, unde ar genera investitii, ar genera locuri de munca si ar genera o presiune mai mica pe materiile prime extrem de valoroase si din ce în ce mai greu de gasit”, a afirmat Fechet.
El a explicat ca sistemul garantie – returnare va însemna ca fiecare recipient, dintre cele sapte miliarde de pet-uri, sticle, doze de aluminiu folosite anual, va fi adus înapoi la orice magazin, dupa consumarea bauturilor.
Potrivit ministrului, acest sistem duce la cresterea gradului de colectare separata, care, în prezent, se afla la „cifra rusinoasa” de aproximativ 12-.
Mircea Fechet a sustinut ca sistemul garantie – returnare din România va fi al doilea cel mai mare din Europa, dupa cel al Germaniei, unde s-a atins un grad de colectare de 95- – 98-.
„Or, va imaginati cât de mare este diferenta de la punctul de la care plecam si pâna la performantele pe care le asteptam de la sistem, începând cu al treilea an de functionare, pentru ca în primii doi ani, tocmai pentru a permite industriei, pentru a permite cetatenilor si comerciantilor, în acelasi timp, sa se adapteze la sistem, tintele de colectare separata sunt putin mai reduse, respectiv 65- în primul an, ajungând peste 90- în anul trei. (…) Eu cred ca este cel mai mare proiect de circularitate, cel mai mare parteneriat public-privat si cel mai important proiect în materia gestionarii deseurilor din 1990 si pâna astazi”, a estimat Fechet.
În opinia sa, românii abia asteapta acest sistem: „Eu cred ca românii abia asteapta sistemul garantie – returnare, fie ca discutam despre românii nostalgici dupa acel sistem pe care îl aveam în timpul comunismului în care la fiecare sticla pe care o duceam înapoi la magazin primeam cei 2 lei, spun unii ca erau si sticle la 3 lei, cele de sampanie sau de vinuri spumante. (…) La fel cum ma astept sa existe un entuziasm foarte mare si din partea generatiei tinere care tine foarte mult la mediu”.
Potrivit ministrului, din nefericire, procesul de colectare selectiva a deseurilor se desfasoara lent în România.
„Pâna în 2035, România trebuie sa devieze de la depozitare 90- din cantitatile de deseuri. Daca calculam la cele 6 milioane de tone pe care România le genereaza anual, ar însemna sa mai depozitam în 2035 doar 600.000 de tone si restul de 5.400.000 sa reusim sa reciclam. Iar, când ma refer la tratare si la reciclare, bineînteles ca din fractia biodegradabila ne asteptam sa facem compost, peturi la peturi, sticla la sticla si asa mai departe”, a transmis el. AGERPRES