Publicitate

În România exista doar trei bazine olimpice omologate oficial. Doua dintre ele, din Otopeni si din Târgu-Mures, stau însa închise la un an de la inaugurare, reiese dintr-o investigatie realizata de Europa Libera.
În multe orase lipseste o infrastructura usor accesibila pentru tinerii înotatori de performanta. Unele bazine noi au fost realizate defectuos, iar cele vechi sunt nemodernizare sau chiar abandonate. De aceea, viteza cu care David Popovici a uluit lumea înotului pare total disproportionata fata de cea cu care infrastructura de natatie prinde contur în România.

Târgu-Muresul se poate lauda, de anul trecut, cu o mândrete de bazin olimpic de înot, ridicat pe amplasamentul fostului strand 1 Mai, închis dupa 2000. Bazinul este unul dintre cele mai moderne din tara, construit dupa standarde olimpice si ar putea gazdui competitii nationale si internationale de natatie.

Cu o singura conditie. Daca nu ar fi închis.

Sunt 14 ani de când proiectul de realizare a unui complex de natatie în cartierul Aleea Carpati din Târgu-Mures a fost aprobat prin Hotarâre de Guvern. Hatisul birocratic si juridic si lipsa fondurilor au facut ca lucrarile sa înceapa abia în 2019, dar sa se încheie în doar 2 ani, în 2021.

Desi investitia a fost realizata în baza unui contract de executie de 25 de milioane de lei, la aceasta s-au adaugat si alte costuri, inclusiv de dotari, valoarea investitiei finale depasind 50 de milioane de lei.

Inaugurat oficial în 2021, de o pleiada de oficialitati, bazinul olimpic sta însa închis si neutilizat de aproape un an.

Între timp, a fost si omologat de Federatia Româna de Natatie si Pentatlon Modern (FRNPM) ca bazin olimpic pentru competitii nationale si internationale.

„Ne-am grabit cât am putut de mult cu omologarea, am fi vrut sa organizam inclusiv Campionate Nationale aici, dar restul nu mai tine direct de noi, nici nu stiu daca am fi avut voie sa ne implicam mai mult”, a spus pentru Europa Libera presedintele Federatiei Române de Natatie, Camelia Potec.

La fata locului, cladirea bazinului olimpic ofera clasica imagine în care un imobil „la cheie”, impozant, zace fara viata în fata privitorilor.

Un paznic vegheaza în permanenta obiectivul, în timp ce buruienile se itesc dintre dalele de asfalt ale parcarilor amenajate lânga cladire.

Integral, pe romania.europalibera.org

Citește toată știrea

Minunea David Popovici. România are trei bazine olimpice, însă două sunt închise din cauza birocrației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate