Publicitate

Aveam destule prejudecati în legatura cu noile metropole care au rasarit ca Fat-Frumos în ultimii ani. Unii îmi spuneau ca totul este artificial, la fel ca orice proces de crestere fortata. Sigur, noile metropole nu au crescut precum New-York-ul, în 150 de ani, ci doar în 25-30. Dar orasele din Golf sunt azi si un pol de dezvoltare urbanistica si arhitectonica, un loc în care îsi dau întâlnire numerosi creatori din ramuri stiintifice si tehnologice de vârf. 
La marginea dinspre Golful Persic a desertului Arabiei ajungeau de secole caravane de beduini si camile. În vechime viata pulsa doar în oazele dinlauntru si în cetatile de pe litoralul Marii Rosii. Atunci când profetul Mahomed si-a lansat doctrina religioasa ce avea sa ajunga o religie universala care ameninta nu doar marile religii, dar si echilibrul geopolitic al lumii, el se va fi convins ca nu poti crea o mare religie într-un spatiu desertic, ci ca trebuie sa cuceresti orasele populate. Cariera universala a islamului a fost posibila gratie populatiilor diverse si teritoriilor dens populate. În urmatoarele secole lumea islamica a ajuns cea mai prospera si mai avansata din lume. Începutul acestei noi aventuri fiind fulminant, trebuia sa vina într-o vreme si declinul. Iar din cauza ce nu fac obiectul acestui articol, dar între care trebuie sa amintim cresterea neorganica, dupa cinci veacuri de marire a venit si declinul. Iar o data cu acesta zone întregi din Orientul mijlociu s-au pustiit din nou. La aceasta crestere si descrestere spectaculoasa a civilizatiei islamului va fi reflectat si emirul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, actualul vicepresedinte si prim ministru al Emiratelor, dar si monarhul constitutional al Dubaiului. Timpul este ciclic, ne spune filosofia araba a istoriei, iar o cugetare pe aceasta tema a lui Abraham Lincoln îi vor fi întarit emirului ideea ca nimic nu este etern în lumea seculara, iar sursa raului ce va sa vina într-o zi rezida chiar în proasta gestionare a binelui. Desertaciune e totul în împaratiile lumii, dar asta nu înseamna ca trebuie sa te resemnezi fatalist, ci sa nazuiesti sa dai oamenilor mereu o noua sansa. Din întelesul si din asumarea acestei încordari a istoriei si a mintii va fi dedus emirul ca esti dator fata de semenii tai sa-ti pui mintea sa lucreze pentru cauze mari. Va fi istoria recunoscatoare?! Poate da, poate nu, dar merita sa încerci! Pentru ca din aceste minti vizionare se nasc marii fauritori ai istoriei. Si nu exclud ca începând cu acest tip de vizionari sa asistam la o renastere a lumii arabe, care a parasit prim planul istoriei universale cu mai multe secole în urma.

Dupa o calatorie istovitoare prin dogoarea desertului, putinii calatori care se încumetau sa-l treaca ajungeau la apele calde ale Golfului Persic. Iar aici gaseau orase mici si sate pescaresti, dar si o alta mentalitate, mai deschisa spre inovatie decât în rigida monarhie teocratica saudita. Începuse între timp si cariera fulminanta a petrolului arab, care a adus bogatie, dar si o noua mentalitate cu privire la rostul banilor, la misiunea statului si rentabilitatea libertatii. Lumea araba s-a schimbat profund în ultima jumatate de veac, dar cel mai impresionant spectacol îl ofera chiar Emiratele din Golf. Iar vizionarii care s-au nascut aici, la periferia monarhiei absolutist-saudite au înteles ca nu poti sa misti lucrurile daca ramâi prea atasat de trecut, de traditionalism si prejudecati religioase. Au scrutat cu întelepciune istoria si geografia, asumând ca poti sa fii islamic si modern, ca nu poti boicota lumea civilizata occidentala si trebuie sa pui banii sa lucreze pentru viitor. Cum? Debarasându-te de frustrarile trecutului, educând oamenii în spirit modern si facând din Emirate unul din cele mai dinamice hub-uri economice si financiare ale lumii. Iar aceasta transformare de proportii istorice s-a întâmplat în doar câteva decenii. Si astfel, în locul satelor de pescari de perle din Golf au aparut uluitoarele metropole de azi: Dubai, Abu Dhabi, Doha, Bahrein. Toate drumurile duc în Golf. Noua destinatie este aproape de neocolit daca mergi în Asia, Oceania, Australia ori Africa.

Aveam destule prejudecati în legatura cu noile metropole care au rasarit ca Fat-Frumos în ultimii ani. Unii îmi spuneau ca totul este artificial, la fel ca orice proces de crestere fortata. Sigur, noile metropole nu au crescut precum New-York-ul, în 150 de ani, ci doar în 25-30. Dar orasele din Golf sunt azi si un pol de dezvoltare urbanistica si arhitectonica, un loc în care îsi dau întâlnire numerosi creatori din ramuri stiintifice si tehnologice de vârf. Iar senzatia ca totul functioneaza „ca la carte”, te însoteste pretutindeni: în marile aerogari, în noile cartiere rezidentiale ori financiare, în muzee, în mijloacele de transport etc. Serviciile turistice sunt impecabile. Taximetrele au tarife unice si vin exact la ora planificata, iar gradinile luxuriante te poarta cu gândul la 1001 de nopti. Si marii arhitecti din lume îsi dau întâlnire aici. Niciunul dintre noii zgârie nori nu seamana cu celalalt. Moscheile nu au aparut în acelasi ritm, pentru ca emiratele sunt state laice. În Marea Moschee din Abu Dhabi arhitectii s-au întrecut sa creeze una dintre cele mai spectaculoase cladiri de acest tip din lume. Iar pentru ca lacasul sa fie si rentabil, i-au atasat un mall nu mai putin spectaculos.

E nevoie si de atractii culturale în Golf. Iar în Abu Dhabi s-a deschis cea mai importanta filiala de peste mari a muzeului Luvru din Paris. Acum poti sa vii aici ca sa admiri capodoperele lui Da Vinci, Renoir, Picasso. Ca sa nu mai amintesc de artefactele islamice din colectiile muzeului parizian, care s-au întors astfel la origini.

În Dubai mergi nu doar ca sa faci cumparaturi si sa te minunezi de splendoarea orasului, ci ca sa întelegi cum mai este posibil miracolul în lumea de azi, prin încordarea inteligentei si a vointei, adica prin gândire si lucrare vizionara. Iar oameni precum emirul Mohammed bin Rashid au înteles ca miracolul nu este despre imposibil, ci despre ceea ce poti sa faci stapânind clipa. Iar clipa Emiratelor este mare cât istoria. Dintotdeauna, cei care au înteles asta s-au situat în avangarda istoriei, iar clipa de azi a Emiratelor poate fi temeiul celei de mâine a renasterii lumii islamice.

 

Mihai Dorin este istoric si publicist

Citește toată știrea

Miracolul din golf
Publicitate