Publicitate

Aproximativ 170.000 de oameni au marsaluit sâmbata prin Madrid, fluturând steaguri spaniole, în cel mai mare protest de pâna acum împotriva legii de amnistie pe care socialistii spanioli au convenit-o cu privire la încercarea din 2017 a separatistilor din Catalonia de a forma un guvern, transmite Reuters.

 
Manifestatia, cea mai recenta dintr-o serie de proteste din orasele din Spania împotriva amnistiei, a avut loc la doua zile dupa ce premierul socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, a câstigat un mandat de patru ani, cu sprijinul partidelor nationaliste catalane si basce, în schimbul acceptarii legii.

Tinând pancarte pe care scriea”Tradatorul Sanchez” si ”Nu vindeti Spania”, protestatarii au demonstrat împotriva legii despre care patru asociatii judiciare, partide politice de opozitie si lideri de afaceri au declarat ca ameninta statul de drept si separarea puterilor. Autoritatile estimeaza ca numarul manifestantilor este de 170.000. Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular de opozitie, conservator, si Santiago Abascal, liderul partidului de extrema dreapta Vox, au participat si ei la marsul organizat de grupuri civile.

Amnistia va acoperi aproximativ 400 de persoane implicate în actiunea de independenta care a ajuns la apogeu în 2017, incluzând separatisti, dar si politisti implicati în ciocniri cu activisti.

Referendumul pentru independenta a fost declarat ilegal de catre tribunale si a dus la cea mai grava criza politica a Spaniei din ultimele decenii.

Amnistia va fi cea mai mare din Spania de la amnistia generala din 1977 pentru crimele comise în timpul dictaturii lui Francisco Franco si prima lege de amnistie aprobata în Uniunea Europeana din 1991, potrivit consiliului de cercetare CSIC din Spania.

Sanchez, care a câstigat joi un vot parlamentar pentru formarea unui nou guvern, cu 179 de voturi pentru si 171 împotriva, a aparat legea spunând ca o amnistie ar ajuta la calmarea tensiunilor din Catalonia. Protestatarii, inclusiv grupurile neonaziste, au organizat demonstratii zgomotoase în fata sediului socialist din Madrid timp de 15 nopti consecutiv, de când a fost anuntat acordul.

Au existat ciocniri cu politia care au dus la ranirea unor politisti si demonstranti, dar în general protestele au fost pasnice. Într-un sondaj realizat de Metroscopia la mijlocul lunii septembrie, aproximativ 70- dintre respondenti – 59- dintre ei sustinatori socialisti – au declarat ca sunt împotriva ideii unei amnistii.

 

Citește toată știrea

Miting uriaş la Madrid împotriva amnistierii separatiştilor catalani
Publicitate