Publicitate

Joi, la Mitropolia Chisinaului si a Întregii Moldove, urmeaza sa se desfasoare o sedinta cu toti protopopii si staretii de manastiri subordonati mitropolitului Vladimir, la care cel mai probabil va fi pusa în discutie propunerea unor preoti privind aderarea in corpore a acestei structuri bisericesti la Patriarhia Româna, anunta Jurnal.md.
Potrivit preotului Pavel Borsevschi, mitropolitul a convocat adunarea, dupa ce a primit astazi scrisoarea clericilor din sectorul Botanica a Chisinaului, care îl îndeamna sa treaca la Biserica Ortodoxa Româna.

Un singur preot din sectorul II al protopopiatului de Chisinau s-a pronuntat împotriva aderarii Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Româna. Despre aceasta a relatat pentru Jurnal.md protopopul de Botanica, preotul Pavel Borsevschi. Mentionam ca din sectorul II al protopopiatului de Chisinau fac parte 30 de biserici din sectorul Botanica, dar si din satele Sângera, Revaca, Bacioi, Strasiteni si Braila.

„Scrisoarea e semnata de majoritatea preotilor din protopopiat. Nu propunem sa aderam la Mitropolia Basarabiei, dar cerem ca întreaga mitropolie, ca structura canonica, în frunte cu mitropolitul Vladimir, sa se lepede de biserica rusa si de patriarhul Kirill si sa treaca sub omoforul Patriarhiei Române. Nu putem fi într-o biserica în care patriarhul îsi binecuvânteaza preotii sa se roage pentru biruinta armatei ruse asupra Ucrainei, care e sora noastra de suferinta. Doar am avut si noi un razboi în Transnistria, cu binecuvântarea patriarhului Alexii al II-lea. În asemenea cazuri, când se spune „biruinta”, e vorba de umilire. E un lucru care nu poate fi nicicum explicat din punct de vedere crestinesc.

Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotarât sa ne convoace joi pe toti protopopii si staretii de manastiri, pentru a discuta aceasta problema. Nu cred ca el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reiesind din scrisoarea sa catre patriarhul Kirill si având în vedere ca aceasta opinie nu e doar a noastra, a preotilor, ci si a comunitatii religioase, pe care o pastorim”, a relatat preotul Pavel Borsevschi.

La 5 septembrie curent mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill, în care îl informeaza ca nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în R. Moldova si ca biserica rusa este perceputa în societate ca un avanpost al Kremlinului si un sustinator al interventiei ruse în Ucraina.

În scrisoare se mai arata ca „poporul din Moldova are radacini latine si este perfect normal sa aspire sa ramâna în acest spatiu civilizational, dupa veacuri de divizare artificiala”.

Citește toată știrea

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove discută aderarea la Patriarhia Română
Publicitate