Publicitate

Înalt Prea Sfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care îl provoaca în mod deschis pe Patriarhul Daniel, si-a accelerat în ultimii trei ani tentativele de a aduna mai multa putere în Biserica Ortodoxa Româna prin transformarea arhiepiscopiei în mitropolie, conform G4MEDIA. Miza lui Teodosie e acumularea de putere simbolica si plasarea în cursa pentru functia de patriarh. 
Acum, el va fi subiectul unei sedinte la vârful BOR unde se va discuta despre încalcarea statutului institutiei. Prima încercare a lui Teodosie de a cere ridicarea arhiepiscopiei la rang de mitropolie dateaza înca din 2003, când patriarh al BOR era Teoctist, dupa cum a explicat purtatorul de cuvânt al BOR. Atunci, cererea sa a fost respinsa. Teodosie avea atunci sprijinul puternic al lui Adrian Nastase, premier PSD, dar s-a opus puternic presedintele Ion Iliescu, potrivit informatiilor G4Media.

A doua încercare

A mai încercat si în 2021, când Patriarhul Daniel i-a respins tentativa printr-o scrisoare extrem de dura, prezentata în exclusivitate de G4Media. Si-a reluat eforturile în 2023 si acum din nou, în 2024.

Teodosie vrea ca Arhiepiscopia Tomisului sa devina mitropolie, dar Sfântul Sinod (organul colectiv de conducere al BOR) i-a respins cererea pe motiv ca, statutar, o mitropolie este constituita din minimum doua eparhii, iar nici o alta eparhie vecina cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreste sa intre în componenta unei viitoare Mitropolii a Tomisului. Asadar, conducerea BOR sustine ca dorinta lui Teodosie încalca statutul BOR, adica legea care guverneaza activitatea Bisericii Ortodoxe Române.

Ce vrea de fapt IPS Teodosie

Prima lui miza e sa se profileze în interiorul BOR ca principalul adversar al liniei impuse de Patriarhul Daniel în biserica, au declarat pentru G4Media surse din institutie. Patriarhul Daniel a pus BOR pe o traiectorie ecumenista (de colaborare cu celelalte biserici si confesiuni), anti-rusa, pro-occidentala. Teodosie, prin toate gesturile publice din ultimii ani, si-a creat profilul unui conservator dur, anti-ecumenist, chiar pro-rus. A doua miza e cresterea puterii formale si simbolice. Daca Arhiepiscopia Tomisului ar fi transformata în mitropolie, ar însemna ca Teodosie capata un rang superior în BOR si ca are sprijinul unei parti din Sinod – dat fiind ca o astfel de decizie poate fi luata doar de Sfântul Sinod. A treia miza a lui Teodosie e plasarea în cursa pentru postul de patriarh al Bisericii Ortodoxe, potrivit surselor citate. Cutuma BOR e ca în scaunul de patriarh e ales un mitropolit, de obicei mitropolitul Moldovei. Fara a avea rangul de mitropolit, ci doar pe cel inferior de arhiepiscop, lui Teodosie i-ar fi greu sa candideze cu sanse la aceasta functie în eventualitatea în care functia se vacanteaza. De notat ca Arhiepiscopul Teodosie are 68 de ani, iar Patriarhul Daniel are 72 de ani. Mai mult: Teodosie cere recunoasterea vechii Mitropolii a Tomisului, considerata cea mai veche din BOR. Daca acest lucru s-ar întâmpla, el ar deveni de factor numarul 2 din BOR, loctiitor al Patriarhului si s-ar situa ierarhic peste mitropolitul Moldovei. Adica si-ar spori serios sansele pentru scaunul de patriarh în cazul vacantarii acestui post.

Arhiepiscopia Tomisului: ÎPS Teodosie ramâne în deplina ascultare fata de PF Daniel si fata de Sfântul Sinod

Arhiepiscopia Tomisului au anuntat ca Înalt Prea Sfintitul Teodosie “ramâne în deplina ascultare” fata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si fata de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române si a mai anuntat ca sunt considerate “nepotrivite si lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenta nebisericesti de a stârni un conflict între Patriarhie si Arhiepiscopia Tomisului”.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, luni, un punct de vedere în legatura cu anularea mitingului societatii civile în favoarea recunoasterii Mitropoliei Tomisului, care fusese programat sâmbata. 

“Arhiepiscopia Tomisului multumeste organizatorilor pentru ca au dat curs rugamintii si îndemnului parintesc al Înaltpreasfintitului Teodosie de a renunta la mars si de a i se alatura ierarhului Tomisului în rugaciune la hramul bisericii «Sfântul Sfintit Mucenic Haralambie» din Constanta. Prezenta lor alaturi de soborul de arhierei a oferit mai multa solemnitate evenimentului care s-a desfasurat în cele mai bune conditii si a evitat, macar în parte, interpretarile insinuante menite sa devieze atentia publica de pe un demers în interesul restabilirii adevarului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusa «razvratire» a Înaltpreasfintitului Parinte Teodosie. Subliniem din nou faptul ca Înaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a stiut de miting pâna la aparitia stirii transmise de organizatori în mediul online. În legatura cu aceasta, Arhiepiscopia Tomisului a emis comunicatul din 8.02.2024”, a anuntat Arhiepiscopia Tomisului. 

De asemenea, reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului au afirmat ca ÎPS Teodosie ramâne în deplina ascultare fata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si fata de Sfântul Sinod. 

“Asa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfintitul Parinte Teodosie ramâne în deplina ascultare fata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si fata de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Consideram nepotrivite si lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenta nebisericesti de a stârni un conflict între Patriarhia Româna si Arhiepiscopia Tomisului. În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbra si eventual, în uitare, un adevar atât de important pentru Biserica Ortodoxa Româna si pentru neamul pe care îl pastoreste precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unica succesoare a acestui tron pastoresc, nu va înceta sa îsi exercite atributiile, în limitele statutare si regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând si pretutindeni, argumentatia atât de bogata a propriei descendente”, a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului. Arhiepiscopul Tomisului a solicitat, vineri seara, organizatorilor mitingului pentru recunoasterea Mitropoliei Tomisului, care era programat sâmbata dupa-amiaza, în municipiul Constanta, sa renunte la demersul lor.

Pozitie rara a mitropolitului Teofan, care se pronunta în scandalul Patriarhia vs IPS Teodosie

Înaltpreasfintitul Teofan, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a fost întrebat de presa la finalul slujbei de duminica, 11 februarie 2024, savârsita la Catedrala Mitropolitana, despre situatia de la Constanta, unde IPS Teodosie se afla în conflict deschis cu Patriarhia Româna cu privire la dorinta sa de a înfiinta o Mitropolie în locul actualei Arhiepiscopii a Tomisului.

IPS Teofan a fost ferm în raspunsul sau – „nu este nici folosit si cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericesti sa fie reactualizate”, a precizat acesta. El a explicat ca problemele oamenilor sunt legate de grijile de zi cu zi, problemele de sanatate si îngrijorarea apropierii razboiului din Ucraina de granitele tarii, nu daca biserica la care se închina e arhiepiscopie sau mitropolie sau daca IPS Teodosie este sau nu mitropolit.

Citește toată știrea

Mizele “răscoalei” puse la cale în culisele Arhiepiscopiei Tomisului de către IPS Teodosie
Publicitate