Publicitate

Knessetul (Parlamentul israelian) a amendat o lege prin care statul acorda sustinere numai vaduvelor militarilor casatoriti si acorda de-acum aceleasi drepturi si concubinilor militarilor homosexuali, dupa ce Omer Ohana, partenerul unui rezervist dintr-o unitate speciala a fost ucis în atacul de la 7 octombrie, cu doua saptamâni înainte de ”casatoria” lor gay, care nu este recunoscuta în Israel, relateaza AFP.
Knessteul a amendat la 6 noiembrie mentiunea prin care acorda sustinerea statului numai vaduvilor si vaduvelor militarilor casatoriti.

În prezent, ”toate persoanele care traiesc în concubinaj” – homosexuali sau heterosexuali – pot avea acces la alocatia destinata vaduvilor, rezuma Yorai Lahav-Hertzanu, un ales din cadrul Partidului Yesh Atid (centru), care a actionat în vederea adoptarii acestui amendament.

Concubinii ostaticilor sau persoanelor date disparite pot beneficia de aceasta alocatie indiferent de sex, potrivit acestui deputat care saluta ”o etapa majora pe calea egalitatii”.

Acesta este rezultatul luptei purtate de câteva saptamâni de catre Omer Ohana, în vârsta de 28 de ani, dupa decesul concubinului sau, Sagi Golan.

Cei doi rezervisti traiau împreuna de sase ani si prevazusera sa se ”casatoreasca” la 20 octombrie, dupa care sa plece în luna de miere în Costa Rica.

”Era mai degraba o petrecere cu o ceremonie”, declara Omer AFP în apartamentul lor din Herzliya (centru), pentru ca ”partenerii de acelasi sex nu pot sa se casatoreasca în Israel”, care recunoaste numai casatoria religioasa.

O casatorie gay în strainatate poate, în schimb, sa fie recunoacuta în Israel.

O coroana funerara a fost împodobita cu flori de bumbac prevazute în vederea casatoriei lor.

Sagi Golan, în vârsta de 30 de ani, a fost ucis în noaptea de 7 spre 8 octombrie în lupta, în kibutul Beeri.

”NU ERA NEVOIE SA VORBEASCA”

Dupa ce cei doi barbati s-au trezit si au aflat despre atacul surpriza al miscarii islamiste palestiniene Hamas, în dimineata lui 7 octombrie, capitanul în rezerva din cadrul Lotar – o unitate antiterorista – ”a sarit din pat si într-un minut-doua era în uniforma”, povesteste Omer.

Acolo, la 80 de kilometri mai la sud, kibuturile din jurul Fâsiei Gaza sunt tinta Hamas.

”I-am pregatit o cafea pentru drum, ne-am îmbratisat. I-am zis sa nu faca pe eroul”, declara el.

Cei doi îndragostiti au stabilit sa-si trimita ”o inima pe WhatsApp din ora-n ora, pentru a-si spune ca totul e bine”, declara Omer cu vocea pierduta.

”La miezul noptii am primit ultima inima. Duminica nu a raspuns”, spune el.

Mobilizat, la rândul sau, însa pe frontul de nord, la frontiera cu Libanul, Omer a petrecut zilele urmatoare mutând muntii din loc pentru a obtine informatii, însa în zadar.

În noaptea de 10 spre 11 octombrie, ofiteri au batut la usa. ”Nu era nevoie sa vorbeasca. A fost foarte clar”, spune el.

La Beeri, Sagi a fost ucis dupa ce a ”extras familii din adaposturile lor” si a acordat ajutor ”unei unitati vizate de focuri” de arma, povesteste Omer plângând.

Atins în piept, ”era deja mort” când unitatea sa i-a reciuperat corpul, doua ore mai târziu.

Devastat, Omer este nevoit sa înfrunte probleme ”birocratice”.

Un ofiter ”nu m-a recunoscut drept partenerul lui Sagi”, povesteste el. El a cerut explicatii Tsahalului, iar ofiterul respectiv a fost sanctionat.

Într-o tara în care minoritatile sexuale au obtinut o vizibilitate si drepturi tot mai multe în ultimele decenii, Sagi si Omar n-au ”cunoscut niciodata discriminarea”.

”Însa noi nu suntem întotdeauna egali în viata”, constata el cu amaraciune.

”A DEVENI TATA”

La sfârsitul lui octombrie, presa israeliana a scris ca în plin doliu, vaduvul a fost nevoit sa lupte cu administratia pentru a avea dreptul la sustinere financiara, psihologica si medicala – prevazut de lege.

La începutul lui noiembrie, Knessetul i-a dat dreptate.

Însa lupta sa nu se opreste aici. El vrea sa militeze în continuare pentru ”un set de opt legi” care, odata adoptate, ”vor garanta o egalitate absoluta în Israel” lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT).

Omer Ohana a primit ”mi de mesaje” de sustinere si subliniaza ca israelienii sunt ”foarte uniti” de la atacul de la 7 octomtrbie, soldat cu 1.200 de morti, în principal civili.

Ca represalii, Israelul a declarat un razboi cu scopul de a ”aneantiza” Hamasul, bombardând neîncetat Fâsia Gaza.

Cel putin 13.000 de persoane au fost ucise în aceste atacuri, majoritatea civili, potrivit Guvernului Hamas.

Omer Ohana se agata în prezent de ”visul” lui Sagi de a ”deveni tata”, prin intermediul unei mame surogat, autorizata în Israel din 2021 în cazul cuplurilor de acelasi sex.

Sperma lui Sagi a fost congelata. El nu mai este, dar iubitul sau va face totul pentru ca el sa aiba un copil.

Citește toată știrea

Moartea ca erou a unui militar gay schimbă legea în Israel
Publicitate