Publicitate

BNR a emis, la finalul expozitiei ”Brâncusi: surse românesti si perspective universale” care s-a desfasurat timp de 4 luni la Muzeul National de Arta din Timisoara, o moneda de argint cu chipul sculptorului român care a fost prezentata duminica, la Muzeul National de Arta din Timisoara. de guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu.
Emisa în 5.000 de exemplare, moneda are pe fata portretul marelui artist, iar pe revers cladirea Muzeului National de Arta din Timisoara, putând fi achizitionata prin sucursalele BNR din Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca, Craiova si Constanta, la pretul de 547,40 lei, începând de marti, 30 ianuarie.

În discursul sau, Mugur Isarescu a mentionat ca are radacinile din aceeasi zona a tarii cu sculptorul român, Constantin Brâncusi.

„Ma aflu astazi aici, la închiderea expozitiei care va ramâne în constiinta culturala a tarii României pentru multa vreme de acum încolo. Expozitia este o reusita exceptionala si o spun ca un usor cunoscator, am radacinile în zona în care s-a nascut si Brâncusi. Persoanele si institutiile implicate în organizare merita felicitarile si recunostinta noastra, a celor care am putut sa ne bucuram de aceasta frumoasa realizare culturala. Am remarcat în zilele din urma ca despre aceasta expozitie si despre Brâncusi au scris cele mai prestigioase publicatii internationale cum ar fi Financial Times (…) Am înteles de mult ca simbolurile culturale sunt esentiale pentru încrederea românilor în ei, pentru încrederea noastra în noi însine ca natiune. Brâncusi, prin puterea artei si personalitatii sale, este o extraordinara sursa de inspiratie, inclusiv pentru noi, chiar daca suntem bancheri.(…)”, a declarat Mugur Isarescu, duminica, la Timisoara.

Isarescu a mai precizat ca si bancherii, chiar daca au preocupari legate de bani, au si unele înclinatii culturale.

„Speram sa se bucure de succes si sa reprezinte un bun prilej de amintire a acestei manifestari culturale exceptionale. (…) Brâncusi este o adevarata sursa de inspiratie. În acest sens, inclusiv noi, chiar daca suntem bancheri, mai încapatânati, mai cu preocuparile noastre despre bani, eventual mai mercantilisti, vedeti ca avem înclinatiile noastre culturale. De aceea, prima moneds dupa 1989, în ’91, probabil ca stiti, îl avea pe Brâncusi. (…) Am gazduit pentru 6 luni, în holul de marmura si în muzeul învecinat din Bucuresti, Cumintenia pamântului, în speranta ca subscriptia din 2016 ar fi putut duce la achizitia operei. O misiune care stim acum ca este esuata, dar pentru care probabil va trebui sa gasim solutii sa o reluam. (…) Noi de la Banca Nationala suntem pregatiti sa participam la aceasta încercare”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la Timisoara.

Mugur Isarescu a vizitat expozitia ”Brâncusi: surse românesti si perspective universale” alaturi de curatorul acesteia, Doina Lemny.

Citește toată știrea

Monedă de argint emisă de BNR cu prilejul închiderii expoziţiei Brâncuşi de la Timişoara
Publicitate