Publicitate

Omul de afaceri Calin Donca si alte trei persoane au fost retinute de procurorii DIICOT Brasov, într-un dosar care vizeaza o grupare specializata în evaziune fiscala, delapidare, înselaciune si manipularea pietei de capital.
 
Membrii gruparii ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive si ar fi creat propria moneda virtuala, inducând în eroare numeroase persoane prin diseminarea de informatii nereale potrivit carora investitia în aceasta moneda virtuala poate genera câstiguri de o suta de ori mai mari, transmite DIICOT.

„În cauza s-a retinut ca, începând cu anul 2021, inculpatii au constituit, în municipiul Brasov, un grup infractional organizat, în scopul obtinerii unor venituri financiare consistente prin savârsirea infractiunii de evaziune fiscala, constând în aceea ca au înregistrat în evidentele contabile ale unor societati comerciale pe care le detineau sau controlau, documente care atesta operatiuni fictive cu consecinta micsorarii bazei de calcul a impozitului pe profit si maririi cuantumului taxei pe valoare adaugata deductibila, sustragându-se astfel de la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinta producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei”, a aratat DIICOT.

„Din cercetarile efectuate a mai rezultat ca membrii grupului infractional au initiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria moneda virtuala si au efectuat operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin diseminarea în spatiul public a unor informatii nereale potrivit carora suma investitia în aceasta moneda virtuala poate genera câstiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un numar nedeterminat de persoane de la care au obtinut aproximativ 700.000 USD”, sustin anchetatorii.

Luni, procurorii DIICOT Brasov, împreuna cu politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Brasov – Serviciul de Combatere a Finantarii Terorismului si Spalarii Banilor, au pus în aplicare 17 mandate de perchezitie domiciliara, în judetele Brasov, Dolj si Buzau, fiind identificate si ridicate mai multe mijloace de proba. De asemenea, au fost indisponibilizate trei autoturisme de lux.

 

Citește toată știrea

Multimilionarul Călin Donca, reținut de DIICOT! Îşi păcălea urmăritorii de pe reţelele de socializare să investească într-o criptomonedă inventată
Publicitate