Publicitate

Presedinta Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, ar urma sa efectueze marti o vizita în Taiwan, au declarat pentru Reuters doua persoane familiarizate cu chestiunea, în timp ce China a avertizat ca armata sa „nu va sta fara sa faca nimic” daca politiciana americana se va deplasa în insula revendicata de Beijing, relateaza Reuters.
Pelosi, care si-a început calatoria în Asia luni, la Singapore, ar urma sa-si petreaca noaptea de marti în Taiwan, au declarat persoanele citate. Ministerul de Externe din Taiwan a precizat ca nu comenteaza asupra planurilor de calatorie ale lui Pelosi.

În contextul speculatiilor privind o eventuala escala în Taiwan, biroul lui Pelosi a precizat duminica ca aceasta conduce o delegatie a Congresului care va efectua vizite în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud si Japonia. Sursa citata nu a facut nicio referire la Taiwan.

O sursa a declarat pentru Reuters ca SUA au informat unii aliati privind vizita lui Pelosi în Taiwan. O alta sursa a spus ca Pelosi urmeaza sa se întâlneasca cu unii activisti vocali în privinta problemelor Chinei legate de respectarea drepturilor omului pe durata sederii ei în Taiwan.

Purtatorul de cuvânt al MAE chinez Zhao Lijian a declarat luni ca o vizita a lui Pelosi în Taiwan ar fi „un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei”. „Am dori sa transmitem Statelor Unite din nou ca China este pregatita, ca Armata Populara de Eliberare chineza nu va sta fara sa faca nimic, si China va da raspunsuri hotarâte si va lua contramasuri puternice pentru a-si apara suveranitatea si integritatea teritoriala”, a declarat Zhao la un briefing de presa cotidian.

Întrebat ce masuri ar putea lua armata chineza, purtatorul de cuvânt a raspuns: „Daca îndrazneste sa mearga, atunci sa asteptam si sa vedem”. O vizita a lui Pelosi, care este a doua în linia de succesiune la presedintia SUA si un vechi critic al Chinei, vine în contextul unor relatii tot mai proaste între Washington si Beijing.

Republicanul Newt Gingrich a fost ultimul presedinte al Camerei Reprezentantilor care a efectuat o vizita în Taiwan, în 1997. Tot luni, postul CNN, citând un oficial taiwanez si unul american, ambii sub protectia anonimatului, a relatat ca Pelosi este asteptata sa ajunga în Taiwan în zilele urmatoare si sa ramâna peste noapte.

SURSA: Agerpres

 

Citește toată știrea

Nancy Pelosi urmează să efectueze marţi o vizită în Taiwan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate