Publicitate

Nationalistul rus pro-razboi Igor Girkin, care se afla în arest în asteptarea procesului pentru incitare la extremism, a declarat ca vrea sa candideze la presedintie în martie 2024, au spus sustinatorii sai, citând o scrisoare din închisoare, transmite Reuters.
Girkin, care este cunoscut si sub pseudonimul Igor Strelkov, a avertizat în repetate rânduri ca Rusia se va confrunta cu o revolutie si chiar cu un razboi civil, daca armata presedintelui Vladimir Putin nu va lupta mai eficient în razboiul din Ucraina.

Fost ofiter al Serviciului Federal de Securitate (FSB), care a ajutat Rusia sa anexeze Crimeea în 2014 si apoi sa organizeze militii pro-ruse în estul Ucrainei, Girkin a declarat înainte de arestare ca va intra în politica. ”O criza sistemica se dezvolta în Rusia, sau este deja în strânsoarea crizei, în timp ce temperatura societatii creste. Suntem în pragul unor schimbari politice interne foarte grave, cu un caracter catastrofal”, a declarat Girkin pentru Reuters în mai.

Oleg Nelzin, copresedintele miscarii ruse care îl sustine pe Strelkov, a citit o scrisoare a lui Girkin în care le-a cerut sustinatorilor sa înceapa lucrarile pentru a-l propune sa candideze la alegerile din martie. O fotografie a lui Girkin, în vârsta de 52 de ani, deasupra unui slogan ”Presedintele nostru – Igor Ivanovici Strelkov – ’24”, a fost proiectata pe un ecran în spatele lui Nelzin în timp ce vorbea. Dupa întâlnire au urmat aplauze, iar imaginile au fost postate de sustinatorii lui Girkin pe Telegram.

Sustinatorii lui Girkin au confirmat pentru Reuters ca acesta a cerut sa fie propus sa candideze. Deoarece nu a fost înca condamnat, teoretic ar putea participa la alegeri, au spus ei. Purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu publicat vineri ca spera ca Putin va candida la alegerile din martie pentru un alt mandat ca presedinte, o miscare care îl va mentine la putere pâna în 2030 cel putin.

Rusia a reprimat criticii nationalisti, care au cerut o abordare mult mai dura a razboiului, inclusiv legea martiala si o mobilizare la nivel national, dupa revolta esuata din iunie a sefului Wagner, Evgheni Prigojin.

Prigojin a fost ucis în august într-un accident de avion, ale carui cauze sunt înca neclare.

Girkin, care a servit si în Cecenia si Moldova, a fost arestat în iulie. Un monarhist care a scris o disertatie despre ”rusii albi” care s-au luptat cu bolsevicii ”rosii” dupa revolutia din 1917, este unul dintre cei mai importanti nationalisti care a criticat desfasurarea razboiului de catre Rusia, pe care îl prezinta ca parte a unui plan existential, lupta cu un Occident arogant.

El a numit colapsul Uniunii Sovietice din 1991 drept ”pozitiv”, dar spune ca elita rusa post-sovietica a fost corupta si lucreaza pentru Occident pentru a slabi Rusia. Girkin a declarat în mai ca, în ciuda propriilor sale critici la adresa esecurilor lui Putin, ”Putin este în prezent singura figura legitima din Federatia Rusa”.

El a spus în august ca va fi un presedinte mai bun decât Putin, descriindu-l pe seful Kremlinului drept ”prea amabil” si ”prea încrezator” în sefii militari si de securitate ai Rusiei. Girkin a fost condamnat anul trecut în lipsa de un tribunal olandez pentru omor, pentru rolul sau în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei în 2014, cu pierderea a 298 de pasageri si membri ai echipajului. El a negat ca a fost implicat.

 

 

Citește toată știrea

Naţionalistul rus pro-război Igor Girkin, aflat în arest, vrea să candideze la preşedinţia Rusiei în 2024
Publicitate