Publicitate

Nava spatiala fara echipaj Starship a SpaceX, dezvoltata pentru a transporta astronauti pe Luna si nu numai, se presupune ca a esuat în spatiu la câteva minute dupa ce a decolat sâmbata, într-un al doilea test, dupa ce prima încercare de a ajunge în spatiu s-a încheiat într-o explozie, transmite Reuters.
Racheta a decolat de la centrul de lansare Starbase al companiei lui Elon Musk, lânga Boca Chica, în Texas, zburând la aproximativ 55 mile (90 km) deasupra solului, într-un zbor planificat sa dureze 90 de minute în spatiu. Dar amplificatorul de prima etapa Super Heavy al rachetei, desi parea sa realizeze o manevra cruciala de a se separa de treapta de baza, a explodat deasupra Golfului Mexic la scurt timp dupa detasare.

Între timp, propulsorul principal al Starship a continuat sa se deplaseze spre spatiu, dar, la aproximativ 10 minute de la începutul zborului, o transmisiune live a companiei a spus ca centrul de control al misiunii SpaceX a pierdut brusc contactul cu vehiculul. ”Am pierdut datele din a doua etapa… credem ca s-ar putea sa fi pierdut a doua etapa”, a spus gazda transmisiunii live de la SpaceX, John Insprucker.

Lansarea a fost a doua încercare de zbor a Starship, montata pe propulsorul Super Heavy, în urma unei încercari din aprilie care s-a încheiat cu esec la aproximativ patru minute dupa decolare.

O transmisiune pe web în direct a SpaceX a lansarii de sâmbata a aratat racheta ridicându-se de la turnul de lansare spre cerul diminetii, propulsata de grupul de motoare puternice Raptor din Super Heavy. Obiectivul principal al zborului de testare a fost acela de a ridica nava de pe sol si în spatiu, chiar în apropiere de orbita Pamântului.

Acest lucru ar fi marcat un pas cheie catre realizarea ambitiei SpaceX de a produce o nava spatiala mare, multifunctionala, capabila sa trimita oameni si marfuri înapoi pe Luna, mai târziu în acest deceniu, pentru NASA si, în cele din urma, pe Marte.

Musk – fondatorul, directorul general si inginerul sef al SpaceX – considera, de asemenea, ca Starship va înlocui în cele din urma racheta Falcon 9 a companiei drept piesa centrala a afacerii sale de lansare, care transporta deja majoritatea satelitilor din lume si alte încarcaturi utile comerciale în spatiu.

NASA, clientul principal al SpaceX, are un interes considerabil în succesul Starship, pe care agentia spatiala americana se bazeaza pentru a juca un rol central în programul sau de zbor spatial uman, Artemis, succesorul misiunilor Apollo de acum mai bine de jumatate de secol, care au trimis astronauti pe Luna pentru prima data.

Obiectivul misiunii a fost sa ridice nava de la sol în Texas si sa ajunga în spatiu, chiar daca nu ar fi ajuns pe orbita, apoi sa se cufunde prin atmosfera Pamântului pentru o amerizare în largul coastei Hawaii.

Lansarea fusese programata pentru vineri, dar a fost amânata cu o zi pentru o schimbare de ultima ora a hardware-ului de control al zborului. În timpul zborului sau de testare din 20 aprilie, nava spatiala a explodat în mai putin de patru minute, într-un zbor planificat de 90 de minute, care a mers prost de la început.

SpaceX a recunoscut ca unele dintre cele 33 de motoare Raptor ale Super Heavy au functionat defectuos la ascensiune si ca racheta de propulsie din treapta inferioara nu a reusit sa se separe, asa cum era proiectat, de nava din treapta superioara, înainte ca zborul sa fie încheiat.

 

 

Citește toată știrea

Nava spaţială fără echipaj Starship a SpaceX ar fi eşuat sâmbătă în spaţiu, la câteva minute de la decolare
Publicitate