Publicitate

Un fost prim-ministru catolic olandez, Dries van Agt, a murit prin eutanasiere, de mâna cu sotia sa, Eugenie. Amândoi aveau 93 de ani. Decesul lor este considerat ca ilustrând o tendinta tot mai pregnanta în Olanda, unde creste numarul cuplurilor care aleg sa-si puna capât vietii în comun, scrie The Guardian.
Desi înca rara, eutanasierea cuplurilor a fost observata pentru prima data într-o analiza a tuturor cazurilor în 2020, când 26 de persoane au primit eutanasia în acelasi timp cu partenerii lor. Numarul acestora a crescut la 32 în anul urmator si la 58 în 2022.

Potrivit presei olandeze, Van Agt – prim-ministru între 1977 si 1982 si primul lider al partidului Apelul Crestin-Democrat – ar fi fost catolic, dar a ales întotdeauna propria cale, alaturi de sotia sa lânga care a petrecut 70 de ani si pe care a numit-o întotdeauna „fata mea”.

Forumul Drepturilor, un grup pro-palestinian pe care Van Agt l-a înfiintat în ultimii sai ani, mai înclinat spre stânga, a anuntat saptamâna trecuta vestea mortii lor „împreuna, mâna în mâna”. Directorul Gerard Jonkman a declarat pentru postul de televiziune NOS ca amândoi erau foarte bolnavi, dar „nu puteau merge unul fara celalalt”. Van Agt nu si-a mai revenit niciodata complet dupa o hemoragie cerebrala suferita în 2019.

Elke Swart, purtator de cuvânt al Expertisecentrum Euthanasie, care îndeplineste dorinta de eutanasie a aproximativ 1.000 de persoane pe an în Tarile de Jos, a declarat ca cererile de moarte asistata ale oricarui cuplu sunt examinate în functie de cerinte stricte, mai degraba individual decât împreuna.

„Interesul pentru acest lucru este în crestere, dar este înca rar”, a spus ea. „Este o pura întâmplare ca doua persoane sa sufere insuportabil fara nicio perspectiva de ameliorare în acelasi timp si ca ambele sa doreasca eutanasia”, spune ea.

Eutanasia si sinuciderea asistata sunt legale în Tarile de Jos din 2002 în cazul a sase conditii, printre care se numara suferinta insuportabila, lipsa oricarei perspective de ameliorare si o dorinta independenta si de lunga durata de a muri.

Un al doilea specialist trebuie sa confirme dorinta, iar cele mai multe cazuri sunt efectuate de catre medicul de familie la domiciliu.

Desi cuplurile reprezinta un procent infim din decesele prin eutanasie – 8.720 de cazuri, adica 5,1- din totalul deceselor olandeze din 2022 – Fransien van ter Beek, care prezideaza fundatia pro-eutanasie NVVE, a declarat ca multi oameni îsi exprima aceasta dorinta. Ea a adaugat: „Dar nu se întâmpla foarte des, deoarece nu este o cale usoara”.

 

Citește toată știrea

Nedespărţiţi nici de moarte: Fostul premier al Olandei a murit mână în mână cu soţia sa
Publicitate