Publicitate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminica, într-un interviu pentru ABC News, ca „destui” dintre cei 132 de ostatici israelieni ramasi în Gaza sunt în viata pentru a justifica eforturile în curs ale Israelului de a încerca sa obtina eliberarea lor.
Întrebat câti dintre ostatici sunt înca în viata, Netanyahu a spus ca „destui pentru a justifica genul de eforturi pe care le depunem”.

„Vom încerca sa facem tot posibilul pentru a-i aduce înapoi pe toti cei care sunt în viata si, sincer, si trupurile celor morti”, a spus el în interviul acordat emisiunii „This Week” de la ABC.

„Nu sunt sigur ca cineva se poate pune în locul familiilor, dar nici familiile nu se pot pune în locul celor care iau decizii. Acestea sunt doua lucruri separate. Ele ajung la inima noastra. Ele ajung la inima mea. Dar sunt, de asemenea, responsabil pentru siguranta si securitatea poporului israelian si pentru a ma asigura ca aceste atentate teroriste si aceste rapiri nu se vor mai repeta”, a explicat Netanyahu.

Având în vedere îngrijorarea multor rude ale ostaticilor, care spun ca s-ar putea face mai mult, jurnalistul de la ABC News a întrebat care este prioritatea cea mai mare în acest moment: eliminarea totala a Hamas sau salvarea vietilor acestor ostatici si eliberarea lor?.

„Nu se exclud reciproc”, a raspuns Netanyahu. Acordul anterior privind ostaticii a fost încheiat doar „pentru ca am aplicat presiune militara, nu pentru ca am încetat sa o mai aplicam”, a explicat Netanyahu, justificând continuarea razboiului.

SUB 1 LA 1 VICTIME CIVILE

Netanyahu a mai spus ca bilantul pe care îl furnizeaza autoritatile din Gaza în privinta victimelor facute de bombardamentele israeliene nu este de încredere si, potrivit altor calcule, proportia este de sub 1 la 1, adica la fiecare luptator Hamas ucis în Gaza a mai fost ucis un civil palestinian, prin urmare sunt mai multi militanti ucisi decât civili, ceea ce este un rezultat remarcabil într-un astfel de razboi. Netanyahu a indicat ca au fost ucisi sau raniti circa 20.000 de „teroristi”, iar cam 12.000 dintre ei erau luptatori Hamas, însa a promis ca autoritatile se vor stradui mai mult ca sa evite victimele civile. „Ceea ce n-o sa facem – n-o sa lasam Hamas sa câstige acest razboi”, a punctat premierul israelian.

Autoritatile sanitare din Fâsia Gaza, care este controlata de Hamas, estimeaza ca aproximativ 28.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucisi în regiune de la începutul conflictului, în octombrie. Autoritatile sanitare palestiniene spun ca aproximativ 70- dintre cei ucisi sunt femei si copii sub 18 ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii a descris sistemul Ministerului palestinian al Sanatatii pentru raportarea victimelor ca fiind „foarte bun”, iar agentiile ONU citeaza în mod regulat cifrele privind numarul de decese.

Militantii înarmati ai Hamas au ucis 1.200 de israelieni si au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza, în atacul de la 7 octombrie care a declansat conflictul.

RAZBOIUL CONTINUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aparat continuarea bombardamentelor în Gaza, dupa ce presedintele american Joe Biden a criticat aceasta campanie spunând ca este „exagerata”, având în vedere conditiile dezastruoase si numarul mare de morti de pe teritoriul palestinian.

Întrebat despre remarca lui Biden în interviul acordat duminica emisiunii „This Week” de la ABC News, Netanyahu a declarat ca apreciaza sprijinul acordat pâna acum de presedinte si a dat vina pentru victimele civile pe Hamas, al carui atac terorist din octombrie a declansat actualul razboi. „Nu stiu exact ce a vrut sa spuna (sBiden) prin asta, dar puneti-va în locul Israelului. Noi am fost atacati. Un atac neprovocat, un atac criminal pe 7 octombrie”, a declarat Netanyahu, adaugând: „Cred ca am raspuns într-un mod care îi urmareste pe teroristi si încearca sa crute populatia civila în rândul careia teroristii se inflitreaza si pe care o folosesc ca scut uman”.

El a mai spus ca distrugerea Hamas nu înseamna neaparat uciderea ultimului militant, ci anihilarea posibilitatii ca ei sa mai actioneze. Însa Netanyahu s-a opus înca o data ideii de stat palestinian, aratând ca ar fi de neimaginat ca un stat palestinian sa aiba propria armata sau sa aiba libertatea de a încheia acorduri cu Iranul. De aceea, a explicat premierul, Israelul ar trebui sa se ocupe de securitatea Fâsiei Gaza si dupa încheierea razboiului.

ÎNAPOI ÎN NORDUL DISTRUS

Operatiunile Israelului în Gaza au ajuns sa se concentreze în mare parte pe Rafah, un oras din sud, de la granita cu Egiptul, care se estimeaza ca adaposteste în prezent aproximativ 1,4 milioane de palestinieni. Netanyahu a declarat ca, în timp ce fortele israeliene lupta cu Hamas în Rafah, civilii vor putea fugi înapoi în nord, unde o mare parte din infrastructura este deja distrusa în razboi.

„Ei traiesc în corturi. Unde ar trebui sa se duca acesti oameni?” a întrebat realizatorul emisiunii.

„În zonele pe care le-am curatat la nord de Rafah, sunt o multime de zone acolo. Dar elaboram un plan detaliat în acest sens. Si asta este ceea ce am facut pâna acum. Acest lucru face parte din efortul nostru de razboi pentru a scoate civilii din calea pericolului”, a sustinut Netanyahu.

La observatia ca administratia Biden si egiptenii se numara printre cei care avertizeaza asupra unor consecinte umanitare majore daca Israelul vizeaza Rafah, Netanyahu a declarat ca Israelul nu are alta optiune: „Cei care spun ca în niciun caz nu ar trebui sa intram în Rafah spun practic sa pierdem razboiul, sa mentinem Hamas acolo”, a punctat el. „Victoria este la îndemâna. Trebuie sa fie înteleasa”, a adaugat premierul. „Iar victoria va fi cel mai bun lucru care se va întâmpla nu doar pentru Israel, ci si pentru palestinieni. Nu pot vedea un viitor pentru palestinieni sau pentru pacea din Orientul Mijlociu daca Hamas este victorios”, a mai spus premierul.

NEATANYAHU NU A REMARCAT PIERDERI DE MEMORIE LA BIDEN

Având în vedere relatia îndelungata a lui Netanyahu cu presedintele american, jurnalistul l-a întrebat pe premierul israelian si despre raportul recent al procurorului special Robert Hur, care descrie probleme notabile în ceea ce priveste memoria presedintelui Biden.

„Am avut mai mult de 12 conversatii telefonice, convorbiri telefonice prelungite, cu presedintele Biden. De asemenea, a venit într-o vizita în Israel în timpul razboiului, ceea ce a fost o premiera istorica, si l-am gasit foarte limpede si foarte concentrat”, a declarat Netanyahu. „Am reusit sa ne punem de acord asupra obiectivelor de razboi si asupra multor lucruri. Uneori am avut dezacorduri, dar acestea nu au fost generate de o lipsa de întelegere din partea lui sau din partea mea. Asta este ceea ce va pot spune. Asadar, nu am vazut asa ceva”, a dat asigurari Netanyahu.

SURSA FOTO: reuters.com

 

Citește toată știrea

Netanyahu spune că sunt încă în viaţă destui ostatici israelieni. El estimează că bilanţul victimelor civile din Gaza este mult mai mic
Publicitate