Picioarele, un genunchi, un biceps si un cap impozant: aceste câteva fragmente de marmura au fost utilizate pentru reconstituirea, la Roma, a statuii colosale a lui Constantin, primul împarat convertit la crestinism, transmite marti AFP.
O reproducere a statuii de 13 metri înaltime, care îl reprezinta pe Constantin stând asezat, corpul sau fiind partial acoperit cu o mantie de bronz, a fost dezvelita marti, fiind astfel recreata maretia statuilor ridicate în Roma antica pentru glorificarea zeilor si împaratilor. Aceasta este cea mai mare statuie dintre cele ale caror ramasite au fost gasite la Roma, a declarat presei Claudio Parisi Presicce, curatorul responsabil de monumentele Romei, în gradina de pe dealul Capitoliului, cu vedere spre forul roman unde a fost instalata. Statuia nu era, însa, cea mai mare din Roma, recordul fiind detinut de Colosul reprezentându-l pe împaratul Nero, înalt de 30 de metri si ridicat în apropierea locului în care se afla astazi Colosseumul, caruia i-a dat numele.
O reproducere a statuii lui Constantin, de 13 metri înaltime, a fost dezvelita marti la Roma. Foto: ProfimediaDESCHIDE GALERIA FOTO , „Impresia pe care o avem în fata acestei statui a împaratului reproduce senzatia pe care o aveau supusii sai în fata unei imagini imperiale”, a explicat responsabilul, citat de Agerpres. Timp de sute de ani, arheologii, istoricii si turistii au fost nevoiti sa-si foloseasca imaginatia pentru a-si închipui cum arata statuia întreaga, dupa fragmentele de marmura expuse în prezent la Muzeele Capitoline.
Abia la sfârsitul secolului al XIX-lea, ramasitele au fost identificate drept reprezentarea lui Constantin cel Mare, care a mutat capitala imperiului de la Roma la Constantinopol, înainte de moartea sa, în anul 337. Statuia a fost reconstituita în rasina, plecând de la aproximativ zece fragmente de marmura pastrate la Capitoliu înca din 1486: cele doua mâini si cele doua picioare, un genunchi si o gamba, doua fragmente de biceps cu vene proeminente, o sectiune a trunchiului si, desigur, capul masiv. „Nimeni nu s-a gândit vreodata sa studieze relatia dintre aceste fragmente diferite”, a subliniat Claudio Parisi Presicce. Studii ample au constatat ca unele parti ale statuii lui Constantin ar fi putut fi refolosite de la o statuie mai veche.
Detaliile de la barbie sugereaza ca statuia originala avea barba. O ipoteza ar fi ca statuia îl reprezenta pe Jupiter si se afla în cel mai important templu din vârful Capitoliului, ale carui baze sunt vizibile si astazi. Monede si medalii din perioada anterioara lui Constantin îl înfatiseaza pe Jupiter stând asezat, cu genunchiul drept descoperit, exact pozitia adoptata pentru statuia lui Constantin. „Constantin este doar ultimul dintr-un lung sir de împarati care au fost reprezentati cu caracteristicile lui Jupiter”, a precizat Claudio Parisi Presicce.
Statuia va ramâne unde se afla cel putin pâna în 2025, anul jubiliar în care milioane de pelerini catolici sunt asteptati la Roma. Locatia sa finala va fi stabilita ulterior. Proiectul a fost subventionat de Fundatia Prada, suma nefiind precizata.