Publicitate

Noul contract-cadru va intra în vigoare de la începutul lunii viitoare si vor fi noi conditii de acordare a asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurari sociale de sanatate. 360medical.ro a facut o trecere în revista a principalelor modificari aduse de documentul care a fost aprobat de Guvern si a fost publicat în Monitorul Oficial. 
Astfel, în analiza efectuata de publicatia cu specific medical se remarca faptul ca au fost introduse noi servicii diagnostice si terapeutice care vor fi decontate. Astfel, femeile simptomatice sau care planifica o sarcina vor beneficia de recultarea gratuita a probelor biologice pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau.

Pacientii vor beneficia si de efectuarea testului Frax, folosit pentru a calcula riscul de ruptura la cei cu osteoporoza. Au fost introduse pe lista de tratamente decontabile si efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor si a luxatiilor, spalatura gastrica – toate direct prin trimitere de la medicul de familie, fara consultul unui specialist, daca nu se impune.

„Medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisa electronic scrisoarea medicala de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum si rezultatul analizelor/investigatiilor paraclinice, pentru comunicarea rapida a informatiilor necesare tratarii pacientilor”, au precizat cei de la 360medica.ro.

În ceea ce priveste asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate, pacientii care prezint anumite afectiuni se pot prezenta acum direct la mediul de specialitate, fara trimitere de la medicul de familie, si fara a plati astfel consultatia.

Lista de boli a fost extinsa pentru a include si hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar si secundar al pielii si mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopica, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze si tetrapareze indiferent de etiologie.

Acum se pot efectua gratuit, direct la medicul specialist, proceduri precum tomografia în coerenta optica, extractia dispozitivului intrauterin, imunoterapie specifica cu vaccinuri alergenice standardizate, punctia mamara ghidata ecografic, cât si toate serviciile acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

„În asistenta medicala ambulatorie de medicina fizica si de reabilitare, pentru pacientii cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrala, pentru pacientele cu limfedem dupa excizia ganglionara si pentru cele cu anexectomie, precum si pentru marii arsi (în primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioada dubla decât pâna acum (maximum 42 zile pe an/asigurat)”, au precizat cei de la 360medical.ro

În stomatologie, va fi decontat si detartrajul cu ultrasunete si periajul profesional pentru toata dantura, câte un serviciu anul pentru fiecare pacient.

Totodata, si tomografiile dentare CBCT vor fi adaugate pe lista serviciilor ce pot fi decontate, dar si o serie de analize suplimentare, între care si lactatohidrogenaza (LDH)vitamina B12, rezerva alcalina sau acidul folic, care pâna acum trebuiau platite de pacient. Medicii recomanda pacientilor sa ia legatura cu medicul de familie pentru a putea afla de toate noile servicii care vor putea fi decontate. 

Citește toată știrea

Noul contract cadru în Sănătate – De la 1 iulie beneficiem de mai multe servicii medicale decontate de stat. Lista celor mai importante
Publicitate