Publicitate

Primaria Iasi reia proiectul pentru construirea unui centru administrativ. Noul sediu ar urma sa fie ridicat în curtea din spate a institutiei. Odata ce va fi amenajata noua cladire, în Palatul Roznovanu va ramâne doar o parte din conducerea institutiei.

 
Proiectul a fost initiat în anul 2018 de primarul Mihai Chirica. Ultimele demersuri pentru aceasta investitie au fost facute în anul 2022, atunci când a fost aprobat si un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de catre Consiliul Local (CL). Noutatea este ca în bugetul pe anul în curs a fost inclusa o suma de 2 milioane lei pentru proiect, ceea ce permite Primariei sa lanseze cel putin o licitatie de proiectare.

 

Doua variante de constructie

 

În 2022, firma Arc Design, cea care a întocmit PUZ-ul, a propus doua variante pentru amplasarea si arhitectura noului sediu administrativ. Asa cum ZDI relata la acel moment, prima optiune presupune amenajarea a doua corpuri de cladire, de forma trapezoidala, amenajate de-o parte si de alta a strazii Agatha Bârsescu: pavilionul principal este propus în curtea interioara a Palatului Roznovanu (la circa 50 metri de monumentul istoric), iar celalalt, de mai mici dimensiuni, în parcarea exterioara. În a doua varianta, cladirea are o forma ovoidala, cu corpuri de cladire care se suprapun, pe amplasamentul parcarii.

Sediul Primariei sub forma de trapez

„Prima varianta consta într-o structura de tip pavilionar. A doua varianta este inspirata din arhitectura unei forme de locuire mai veche – civilizatia Cucuteni, respectiv «casele fara colturi». Aceste forme ovoidale care se suprapun deschid o perspectiva în orice punct m-as afla si din orice directie as veni”, a explicat, pentru ZDI, în 2022, arhitectul Filip Ciobanasu, din cadrul firmei Arc Design.

El a subliniat, la acea vreme, ca rolul planului urbanistic nu a fost în mod neaparat de a stabili arhitectura viitorului centru administrativ, ci sa propuna solutii de dezvoltare în vederea reactivarii zonei istorice din jurul Palatului Roznovanu. Viitorul sediu ar urma sa aiba si parcare subterana.

Sediul Primariei, forma ovoidala

Zona pietonala va fi extinsa

 

Construirea centrului administrativ vine la pachet cu extinderea zonei pietonale, un plan mai vechi al primarului. Astfel, zona dedicata pietonilor ar urma sa fie extinsa pe str. I.C. Bratianu si str. Agatha Bârsescu. Planul de extindere cuprinde, în perspectiva, si zona statuii lui Miron Costin, zona care ar urma sa devina o piateta publica. În acest sens, Primaria are un proiect de reabilitare a spatiului verde din jurul Teatrului National, investitie care, cumulata cu cea în derulare la parcul din fata aceluiasi obiectiv, ar crea un coridor extins de promenada. În context, amintim ca sunt purtate discutii si pentru o eventuala relocare a Teatrului Cub.

Extinderea zonei pietonale este prevazuta si pe Stefan cel Mare, pâna la Casa Modei. Mai departe, tot la nivel de perspectiva, zona pietonala va continua pe str. Anastasie Panu, spre Palatul Culturii, daca Primaria va construi, în cele din urma, pasajul subteran Panu pe unde ar urma sa circule masinile si tramvaiul, iar, la suprafata, strada sa fie pietonalizata. 

Citește toată știrea

Noul sediu al Primăriei Iaşi, prins la proiectare în bugetul pe 2024. Două variante pe masă: formă trapezoidală sau formă ovoidală?
Publicitate