Publicitate

În schimb, cel putin scriptic, Iasul sta mai bine cu banii pentru investitii decât bugetele Clujului si Constantei. Luni expira termenul legal pentru adoptarea bugetelor locale.

 
Daca municipiul Iasi are sanse ca propunerea de buget pe anul în curs sa fie adoptata luni, în urmatoarea sedinta a Consiliului Local, la judet înca nu e graba. De altfel, pe 12 februarie expira termenul limita impus în Legea finantelor publice locale – 45 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a legii bugetului de stat – dar practic nu e nimic grav daca un buget local întârzie.

Ziarul de Iasi a prezentat structura propunerii de buget, afisata fara cuvinte (la propriu) pe pagina de internet a Consiliului Judetean. Astfel, bugetul local al administratiei judetului este preconizat sa se ridice la 805 milioane de lei, venituri, respectiv aproape un miliard, cheltuielile. În bugetul centralizat al institutiilor publice din subordinea CJ, aceasta diferenta e mai mica: 1,2 miliarde de lei, veniturile, si 1,27 de miliarde reprezentând cheltuielile. Asta înseamna venituri totale de aproximativ doua miliarde de lei, în fapt aproape 1,7 miliarde fara transferurile între unitati.

Cititi si: Cum arata bugetul judetului pe anul 2024: mai mare ca anul trecut, dar tot cu putine investitii

Pe de alta parte, cheltuielile de functionare sunt de peste doua ori mai mari decât cele de dezvoltare, 1,57 miliarde de lei fata de circa 600 de milioane. Raportul echivaleaza cu o performanta în comparatie cu anul trecut, când doar o cincime din buget a mers pe investitii.

Bihorul stabileste recorduri si în 2024

Totusi, CJ Iasi ramâne departe de performanta CJ Bihor. Bihorul, care a adoptat deja bugetul în ultima zi a lunii ianuarie, marcheaza cresterea cu 60 la suta a veniturilor totale fata de cele obtinute în anul 2023: 2,4 miliarde de lei. Din acesti bani, doua miliarde de lei sunt destinate investitiilor, cu 90 la suta mai mult decât în 2023 si de zece ori mai mult decât în 2021. Potrivit prezentarii CJ Bihor, numai fondurile europene ar urma sa se cifreze la 1,67 miliarde de lei. Pe ansamblu, raportul cheltuielilor functionare/ dezvoltare a fost estimat la 16/ 84 la suta. Trebuie spus ca administratia judetului condus de Ilie Bolojan are mult mai putine cheltuieli de facut pe segmentele asistentei sociale si sanatate, comparativ cu Iasul, unde cele doua categorii necesita 55 la suta din buget pentru functionare.

La fel si la Cluj, unde bugetul consolidat – Consiliu Judetean plus institutii subordonate – însumeaza 1,52 de miliarde de lei. Suma este mai mica decât la Iasi, în schimb veniturile proprii ale CJ Cluj sunt mai mari decât cele ale CJ Iasi: 845 fata de 805 milioane de lei. Spre deosebire de anul trecut, cu toata infuzia nationala de fonduri europene (PNRR, primele apeluri de proiecte etc.), la Cluj dezvoltarea a scazut la doar un sfert din bugetul consolidat, în comparatie cu cheltuielile de functionare. În 2023, cheltuielile pentru investitii au fost 30 la suta din bugetul propus.

Constanta vine din urma

Daca bugetul urmeaza sa fie aprobat mâine în Consiliul Judetean Cluj, cel al Timisului se afla pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de joi. Banatenii au un buget de aproximativ 900 de milioane de lei, din care pentru investitii este propusa suma de 251 de milioane de lei.

Cititi si: Cum vrea Costel Alexe sa cheltuie banii iesenilor în acest an. Comparatii cu alte judete

Pe de alta parte, administratia judetului Constanta cheltuieste pentru functionare cât Iasul (556 de milioane), iar împreuna cu institutiile din subordine ajunge la 1,35 miliarde de lei. Practic, bugetul consolidat al Constantei – care urmeaza sa fie aprobat tot joi – se ridica la 1,85 miliarde de lei, respectiv 1,73 de miliarde fara transferurile între unitatile administratiei publice. Ceva mai mult decât judetul Iasi. Totusi, raportul functionare/dezvoltare este mai slab decât la Iasi: Constanta aloca doar 350 de milioane de lei pentru investitii, adica 20 la suta din buget.

 

 

Citește toată știrea

Nu ne mai comparăm cu “greii”? Cel mai mare judeţ din ţară are buget mai mic decât Bihorul sau Constanţa
Publicitate