O bucata de gheata care ar fi cazut de pe o macara care se afla pe podul nou peste Dunare ar fi spart parbrizul unei masini care circula în zona, au transmis duminica reprezentantii CNAIR, care au precizat ca acesta este unul dintre motivele pentru care insista sa fie demontate cât mai repede utilajele respective.
„A existat o sesizare în mediul online cu privire la o bucata de gheata care ar fi spart parbrizul unui autoturism în timp ce rula pe podul nou de la Braila. Colegii nostri spun, însa, ca bucata de gheata, daca a cazut, a cazut de pe macara, nu de pe toroane. Acesta este si unul din motivele pentru care insistam ca Webuild sa îsi respecte obligatiile si sa demonteze macaralele de pe pod”, au informat reprezentatii CNAIR.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, pe 1 noiembrie, ca pe podul suspendat peste Dunare ar trebui sa se circule 24 de ore din 24, nu cu restrictii pe timpul noptii cerute de constructor pentru a da jos macaralele, deoarece a constatat ca nu se lucreaza la demontarea utilajelor.
„În luna iulie, când s-a dat drumul la circulatie, si-au luat angajamente marete ca vor da jos macaralele, ca pe parcursul noptii vor reusi sa faca acest lucru. Din ce am vazut azi, de dimineata, împreuna cu domnul Tudose, au reusit sa dea partial prima macara. Domnule director (CNAIR), daca vor continua asa, as vrea sa luati decizia sa se circule si pe timpul noptii. Nu vad motivul pentru care este întrerupta circulatia peste noapte, atâta timp cât aceste macarale nu sunt demontate. Daca tot nu dau jos aceste macarale, atunci sa se circule 24 de ore din 24. Când vor fi mobilizati, sa vina dânsii sa ceara la CNAIR ca vor sa lucreze ca sa dea jos aceste macarale, pâna atunci 24 din 24”, afirma Grindeanu.
Podul peste Dunare de la Braila – cel mai mare pod suspendat construit vreodata în România, al treilea ca dimensiune din Europa si ultimul pod peste Dunare înainte de varsarea în Marea Neagra – a fost inaugurat pe 6 iulie 2023. Valoarea initiala a proiectului a fost de 1,996 miliarde de lei, fara TVA, fonduri externe nerambursabile, iar constructorul este Asocierea Astaldi S.P.A. – IHI Infrastructure System Co. Ltd.
SURSA: Agerpres