Publicitate

Startupul ceh Bene Meat Technologies este primul care a obtinut aprobarea Uniunii Europene pentru carnea cultivata în laborator pentru a fi utilizata în hrana animalelor de companie si intentioneaza sa sporeasca productia pentru a ajunge la câteva tone pe zi, anul viitor, transmite Reuters.

 
Un numar de firme se întrec la nivel global pentru a dezvolta produse din carne si peste cultivate în laborator viabile din punct de vedere comercial, pentru a atrage consumatorii preocupati de problemele etice si de impactul asupra mediului al cresterii animalelor, o sursa majora de emisii de gaze cu efect de sera.

În Statele Unite, Upside Foods si Good Meat au obtinut în iunie aprobarea autoritatilor de reglementare pentru asa-numita carne cultivata, facuta din celule animale, pentru consum uman, pe locul doi dupa Singapore. Dar productia pe scara larga nu a început înca.

Bene Meat si-a îndreptat atentia catre sectorul hranei pentru animale de companie, pentru a oferi un produs care poate fi comercializat producatorilor mondiali de hrana pentru animale de companie ca materie prima pentru a fi inclusa în produsele lor finale.

”Am devenit prima companie la nivel global care are o autorizatie oficiala pentru productia si vânzarea de carne de cultura pentru pisici si câini”, a declarat directorul general Roman Kriz pentru Reuters, saptamâna trecuta.

Produsul a fost înregistrat în Registrul European al Materialelor pentru Furaje, a spus compania.

Kriz a spus ca firma a reusit sa mareasca productia si sa ofere preturi pentru a face produsul viabil din punct de vedere comercial.

El a declarat ca costurile Bene Meat ar permite produselor finale sa se vânda în jurul nivelului de pret al produselor premium si super-premium pentru hrana pentru animale de companie de pe piata.

Bene Meat intentioneaza în continuare sa testeze gustul produsului pentru animale, în timp ce creste productia la actualul sau laborator din Praga si la noile locatii pe care le cauta.

”În acest moment suntem de ordinul kilogramelor pe zi. Ne asteptam ca în cursul anului viitor sa ajungem la nivelul de sute de kilograme si tone în fiecare zi”, a spus Kriz.

Startupul, înfiintat în 2020 si detinut de grupul ceh producator de dispozitive medicale BTL, are peste 80 de cercetatori si dezvoltatori si a investit ”milioane mari” de euro în dezvoltare, a spus Kriz.

Compania se asteapta sa devina autonoma financiar în cursul anului viitor, a spus Kriz. Carnea pentru consum uman ramâne, de asemenea, printre obiectivele sale, a spus Kriz. Acesta a aratat ca firma, ca si altele, a folosit celule de la animale vii, care cresc într-un vas cunoscut sub numele de bioreactor, alimentat cu un aport de nutrienti. El a refuzat sa comenteze detalii.

El a spus ca, în afara de problemele etice si de mediu, un alt beneficiu este faptul ca aceasta carne crescuta în laborator a fost facuta sub control deplin, în timp ce un consumator nu poate fi 100- sigur despre ceea ce a mâncat un animal de ferma toata viata.

Compania este în discutii cu producatorii de hrana pentru animale de companie cu privire la aprovizionare, dar si-ar propune sa colaboreze cu acestia pentru a putea înfiinta linii de productie la unitatile lor actuale. De asemenea, intentioneaza sa-si dezvolte propria marca de produse finale pentru hrana pentru animale de companie.

 

 

Citește toată știrea

O companie din Cehia a obţinut aprobarea UE pentru carnea creată în laborator pentru animalele de companie
Publicitate