Publicitate

Guvernul german vrea sa introduca o noua taxa în facturile la gaze ale tuturor consumatorilor, în ideea de a-i ajuta furnizorii de gaze sa faca fata cresterii rapide a preturilor la importuri, conform unei propuneri consultate de Reuters.
Aceasta propunere legislativa este asteptata sa fie adoptata de parlament la data de 8 iulie, potrivit unor surse din industria de gaze precum si din interiorul guvernului de la Berlin.

Un purtator de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a refuzat sa comenteze aceste informatii dar a spus ca Ministerul evalueaza în mod constant instrumentele existente precum si daca este nevoie de suplimentarea lor.

Germania se straduieste sa puna la punct un mecanism de urgenta înaintea datei de 11 iulie, când este programata o perioada de zece zile de lucrari de mentenanta la gazoductul Nord Stream 1, ceea ce înseamna ca livrarile de gaze rusesti prin aceasta conducta vor fi oprite complet. Expertii avertizeaza ca perioada de întrerupere a livrarilor ar putea fi prelungita, ceea ce ar agrava problemele în aprovizionarea cu gaze si ar împinge si mai sus preturile.

Costurile suplimentare care vor aparea pentru a înlocui gazele din Rusia vor fi împartite între toti consumatorii, în cadrul unei proceduri transparente si non-discriminatorii via Trading Hub Europe, o organizatie a operatorilor de retele de gazoducte.

Noua taxa va face gazele mai scumpe pentru toata lumea, în loc ca povara sa cada doar pe anumite gospodarii în functie de cine este furnizorul lor de gaze.

Daca Parlamentul de la Berlin va aproba planul, executivul ar putea introduce taxa în locul unei clauze generale de ajustare a preturilor care ar permite furnizorilor sa transfere ei însisi majorarile de preturi pe seama clientilor.

Expertii sustin ca o clauza de ajustare a preturilor ar fi una incorecta si contestabila în justitie. Aceasta clauza spune ca doar costurile rezonabile pot fi transferate pe seama clientilor, ceea ce lasa deschisa calea pentru multe interpretari, sustine avocatul Peter Rosin. Potrivit acestuia, este discutabil daca contractele care promit consumatorilor preturi fixe ar putea fi revocate.

Noua taxa din factura la gaze va fi bazata pe modelul suprataxei EEG din factura de energie electrica, care timp de mai multi ani a fost utilizata pentru sustinerea productiei de energie regenerabila. În plus, guvernul de la Berlin va putea declansa si o clauza generala de ajustare a preturilor, în situatia în care exista o „perturbare semnificativa” la importurile de gaze.

Diminuarea livrarilor de gaze rusesti obliga companiile de utilitati din întreaga Europa sa cumpere gaze naturale la preturi mai mari. Joi, grupul german de utilitati Uniper a anuntat ca poarta discutii cu privire la o posibila salvare de catre guvernul de la Berlin si de asemenea si-a retras prognozele pentru 2022 din cauza restrictiilor la livrarile de gaze adoptate de grupul rus Gazprom.

Expertii din industria energetica estimeaza ca importatorii de gaze ar putea avea nevoie de aproximativ un miliard de euro pe saptamâna pentru a acoperi costurile suplimentare create de majorarea preturilor, o suma pe care taxa propusa ar putea sa o finanteze. 

SURSA: Agerpres

 

Citește toată știrea

O nouă taxă pe facturile la gaze. Vor plăti toţi consumatorii din Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate