Publicitate

„Ma simt ciudat ca pot sa vorbesc din nou”: O femeie a beneficiat recent de primul transplant de laringe realizat în Franta, o interventie chirurgicala ce a fost prezentata luni în orasul Lyon de echipa medicala franceza, care spera sa poata repeta în curând aceasta realizare ce ramâne rara la nivel mondial, informeaza AFP.
Pacienta, în vârsta de 49 de ani si identificata doar prin intermediul prenumelui sau, Karine, respira prin traheotomie de aproximativ 20 de ani, fara sa poata sa vorbeasca, din cauza complicatiilor asociate unei intubatii realizate dupa un stop cardiac suferit în 1996.

La câteva zile dupa transplant, realizat pe 2 si 3 septembrie la Lyon, ea a putut sa pronunte câteva cuvinte. Pacienta participa de atunci la sedinte de reeducare a coardelor vocale, a deglutitiei si a respiratiei alaturi de un logoped în speranta de a-si recapata capacitatea de a vorbi pe termen lung.

Tratamentul ei imunosupresor a fost consolidat dupa un început de respingere a grefei, dar pacienta a putut totusi sa fie externata si sa se întoarca în locuinta ei din sudul Frantei pe 26 octombrie. Ea nu a participat la prezentarea de luni a interventiei, dar a explicat, în scris, ca s-a propus ca voluntar, în urma cu 10 ani, pentru o astfel de operatie, întrucât voia „sa duca din nou o viata normala”.

„Fiicele mele nu m-au auzit niciodata vorbind”, scrie ea, dând asigurari ca s-a înarmat cu „curaj” si „rabdare” pentru a face fata durerilor si eforturilor de reabilitare.

Profesorul Philippe Ceruse, seful sectiei ORL si chirurgie cervico-faciala din cadrul Spitalului Crucii Rosii din Lyon, a dat la rândul sau dovada de multa hotarâre înainte sa coordoneze acest transplant inedit în Franta.

Ideea unei astfel de interventii i-a venit la putin timp dupa primul transplant de laringe din lume, realizat în 1998 la Cleveland, în Statele Unite, la un barbat care îsi pierduse coardele vocale în urma unui accident de motocicleta.

Chirurgul francez a început atunci sa caute mai multe informatii dar a ramas în acel stadiu pâna în 2010, când, „putin din întâmplare”, l-a cunoscut la o conferinta pe un coleg de breasla din Columbia care a facut un transplant similar, o procedura foarte delicata, dar nu a publicat niciodata informatii despre realizarea sa.

Medicul Luis Fernando Tintinago Londono l-a invitat pentru o saptamâna la Cali pentru a-i arata felul în care trebuie prelevat un laringe, „unul dintre aspectele cele mai complexe” ale procedurii întrucât acest organ „este strabatut de mici nervi si vascularizat cu mici artere si vene care se întrepatrund”, a dezvaluit profesorul Ceruse.

În deceniul care a urmat, medicul francez s-a pregatit alaturi de o echipa de experti, a obtinut autorizatiile necesare si a început sa caute pacienti eligibili. În 2019, pacienta Karine a fost identificata. Însa pandemia de COVID-19 a întrerupt toate pregatirile.

Între timp, doua transplanturi de laringe au fost recenzate în literatura medicala, unul în California în 2010 si un altul în Polonia în 2015. Este un numar foarte mic, întrucât aceste operatii nu sunt prioritare: un laringe disfunctional este foarte invalidant, dar nu pune în pericol vietile pacientilor.

În 2022, echipa franceza si-a reluat pregatirile. Mai trebuia gasita o donatoare compatibila, ceea ce, pentru un laringe, impune „caracteristici anatomice perfect compatibile cu pacienta receptoare în ceea ce tine de sex, greutate, înaltime, grupa sangvina….”.

Acest lucru s-a petrecut pe 1 septembrie. Dupa acordul familiei, interventia a putut sa înceapa. Ea a durat 27 de ore, cumulat: aproximativ 10 ore pentru prelevare si 17 ore pentru transplantare.

Cei 12 chirurgi si circa 50 de persoane din echipa CHU din Lyon au participat la aceasta premiera medicala coordonata de Philippe Ceruse si colegul sau Lionel Badet, seful sectiei de urologie si chirurgie de transplant din cadrul Spitalului Edouard Herriot.

Echipa franceza, desi se declara mândra de transplantul reusit, ramâne totusi prudenta. „Pacienta este cea care va spune daca este un succes”, a declarat profesorul Ceruse, notând ca va fi nevoie de 12-18 luni înainte ca ea sa îsi regaseasca mobilitatea laringelui, acest interval reprezentând „timpul necesar pentru regenerarea nervilor”.

Philippe Ceruse va astepta asadar pâna când pacienta „va fi perfect sanatoasa” înainte sa realizeze alte doua transplanturi de laringe, pentru care dispune de un buget suficient.

Spitalul din Lyon a gazduit deja primul transplant din lume al unei mâini, realizat în 1998, si cel de doua mâini pentru acelasi pacient, realizat în 2000 de profesorul Jean-Michel Dubernard, un pionier al transplanturilor, decedat în 2021.

Profesorul Lionel Badet îsi aminteste despre participarea lui la acea „aventura a transplantului”, care a deschis calea spre noi specialitati ale chirurgiei. Specialistul francez a prezis ca dupa brate, antebrate si laringe, în viitorul apropiat va veni rândul „transplanturilor de uter si de penis”. AGERPRES

 

Citește toată știrea

O pacientă şi-a recăpătat vorbirea după un transplant de laringe. “Fetele nu m-au auzit niciodată vorbind”
Publicitate