Publicitate

O palarie purtata de Napoleon Bonaparte, celebrul bicorn negru cu cocarda sa rosie, alba si albastra, a fost adjudecata duminica, la Paris, pentru 1,932 milioane de euro (inclusiv taxele), în urma unor oferte care au depasit cu mult estimarile casei de vânzari Osenat din Franta, informeaza France Presse.
Identitatea sau nationalitatea cumparatorului nu au fost dezvaluite. Vânzarea a atras colectionari din întreaga lume si a generat un mare entuziasm, a declarat pentru AFP casa de licitatii, care si-a depasit propriul record; în 2014 vânduse o palarie a lui Napoleon I cu 1,884 milioane de euro.

Palaria vânduta duminica a fost prezentata în prealabil publicului si a fost evaluata între 600.000 si 800.000 de euro. Licitatia a avut loc cu câteva zile înainte de lansarea unui film biografic cu buget mare dedicat lui Napoleon, cu Joaquin Phoenix în rolul principal. ”Palaria singura reprezinta imaginea împaratului”, a declarat în octombrie pentru AFP licitatorul Jean-Pierre Osenat.

Aceasta palarie a fost purtata de Napoleon (1769-1821) „pe la jumatatea Imperiului”, potrivit autorului belgian Yves Moerman, care a catalogat în 2007 palariile împaratului francez. În decurs de aproximativ cincisprezece ani, Napoleon ar fi purtat în jur de 120 de astfel de palarii, ceea ce înseamna ca unele pot fi vazute din când în când la licitatii.

Precedentul record a fost de 1,884 milioane de euro în 2014, vânzare realizata tot de Osenat, în orasul Fontainebleau. Achizitionata de un om de afaceri sud-coreean, palaria provenea din colectia familiei princiare din Monaco. În 2018, o palarie despre care casa de licitatii De Baecque et Associes crede ca a fost purtata în timpul bataliei de la Waterloo a fost vânduta cu 350.000 de euro la Lyon.

De data aceasta, palaria vânduta facea parte din colectia lui Jean-Louis Noisiez, fondatorul grupului francez GSF de curatenie, igiena si servicii asociate, care a murit în 2022. Bicornul a fost realizat de Pierre-Quentin-Joseph Baillon, blanarul împaratului începând din 1806. Potrivit expertilor, Napoleon i-a adaugat cocarda în timp ce se afla pe Marea Mediterana, la întoarcerea de pe insula Elba la 1 martie 1815.

Palaria a ramas în familie pâna la sfârsitul secolului al XIX-lea, când a fost vânduta catre diversi colectionari. A fost expusa la Musee de l’Emperi din comuna Salon-de-Provence (departamentul Bouches-du-Rhone) între 1967 si 2002. 

SURSA: Agerpres

 

Citește toată știrea

O pălărie a lui Napoleon I a fost vândută cu aproape două milioane de euro
Publicitate